Temerile lui Boc: Cum se descurcau tancurile cu nisipul din Irak? La avioane de ce li se opresc motoarele? (VIDEO)

21 Apr 2010   •   10:49
Temerile lui Boc: Cum se descurcau tancurile cu nisipul din Irak? La avioane de ce li se opresc motoarele? (VIDEO)

Emil Boc

Premierul Emil Boc vrea avioane care să treacă fără probleme prin norul de cenuşă vulcanică aşa cum tancurile româneşti trec fără probleme prin nisipul din Irak sau Afganistan. Primul ministru a avut nelămuriri pe această temă în debutul şedinţei de miercuri a Guvernului, el cerând explicaţii în domeniu din partea ministrului ministrul Apărării, Gabriel Oprea, dar şi soluţii din partea industriei aeronautice pentru evitarea unor astfel de probleme pe viitor.

"Domnule ministru Oprea, tancurile cum se descurcă în Afganistan şi... nu în Afganistan, în Irak, când era nisipul şi nu se opreau motoarele, la avioane de ce li se opresc motoarele?", a întrebat Boc.

Ministrul a precizat că şi tancurile au mai avut probleme din cauza nisipiului fierbinte, dar că de regulă au funcţionat.

"În primul rând că în Irak se mai şi opreau, domnule prim-ministru, ca să ştiţi, pe nisipul fierbinte. Dar de regulă au funcţionat. Am întrebat şi eu, am crezut că este vorba de plafon, dar specialiştii mi-au spus că nu, datorită lipsei de oxigen, de aceea intervine şi se opresc motoarele la avioane, de aceea este pericol de prăbuşire a avioanelor. Şi eu am crezut că este vorba doar de vizibilitate, dar nu, de fapt lipsa de oxigen", a spus Oprea.

Premierul l-a ascultat atent, a cugetat adânc, după care a apreciat că şi în industria aeronautică trebuie găsite soluţii pentru evitarea unor astfel de probleme.

"Sunt convins că vor găsi soluţii, cum au găsit în armată să meargă tancurile prin nisip şi avioanele vor găsi soluţii să nu mai aibă probleme cu particulele de nor vulcanic", a conchis Boc.

BOC ÎNTREABĂ, OPREA RĂSPUNDE


Antena3.ro

Parteneri
x close