Antena 3 CNN Politică 100 de minute: Tensiuni la PSD, în prag de alegeri

100 de minute: Tensiuni la PSD, în prag de alegeri

100 de minute: Tensiuni la PSD, în prag de alegeri
04 Mar 2016   •   17:45

În prag de alegeri, PSD e mai ocupat de problemele din interior decât de lupta cu PNL. Un adevărat război ar fi izbucnit la vârful PSD între primii doi oameni de la conducere: Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, care nu este doar preşedinte al Camerei Deputaţilor ci şi preşedinte executiv al partidului. Sursele din interiorul PSD spun că n-a fost niciodată armonie între cei doi dar acum sunt la cuţite din cauza votului pentru o lege foarte dragă lui: legea toleranţei, cum i se spune în PSD, legea defăimării, cum îi spun adversarii politici. 

Război în toată regula la vârful PSD. Liviu Dragnea pune presiune pe Valeriu Zgonea şi-i cere să-şi demită apropiaţii din secretariatul Camerei Deputaţilor. Acesta refuză însă să-şi sacrifice amicii pentru orgoliul şefului său de partid. Între timp, ancheta internă pe disfuncţionalităţile sistemului electronic de vot ar putea ajunge la parchet.

Liviu Dragnea nu renunţă uşor. La mai bine de două săptămâni de la controversatul vot din plen care a dus la respingerea legii toleranţei, liderul PSD e nemulţumit că nu s-au găsit vinovaţii. Aşa că săptămâna aceasta i-a băgat în şedinţă pe reprezentanţii conducerii Camerei Deputaţilor şi le-a cerut să rezolve problema. "Cineva trebuie să plătească. Nu se poate ca nimeni să nu-şi asume responsabilitatea", s-ar fi adresat preşedintele social-democraţilor lui Valeriu Zgonea. Surse parlamentare au declarat pentru Jurnalul Naţional că principalul vizat de furia lui Dragnea este secretarul general al Camerei Deputaţilor, Adrian Panciu.

El a fost adus în 2013 pe acest post chiar de Valeriu Zgonea, fiind un apropiat al acestuia. Panciu gestionează bugetul uriaş al instituţiei şi are în subordine inclusiv Departamentul de Achiziţii, cel prin care s-a contractat noul sistem de vot electronic. Astfel, Dragnea i-ar fi cerut lui Zgonea să-l demită pe prietenul său la pachet cu cei doi secretari generali adjuncţi, Georgică Tobă şi George Dumitrică. Preşedintele Camerei refuză însă să se supună şi susţine

că nu e vina celor trei că softul sistemului de vot a fost programat astfel încât să nu se contorizeze prezenţa la fiecare vot în parte, ci doar la începutul şedinţei. În plus, şeful PSD continuă să ameninţe cu plângerea penală pentru "mâna criminală" care ar fi măsluit sistemul.

".Nu exclud ca ea să apară. Nu ştiu, nu pot să spun că nu va apare, dar a fost foarte multă supărare şi este în continuare foarte multă supărare şi frustrare din partea multor parlamentari, care s-au simţit păcăliţi de acest sistem de vot viciat. Domnul Daniel Florea, acum, întocmeşte, redactează o plângere penală IN REM, pe care o va depune la parchetul competent, o să hotărască care este acela, pentru ca procurorii să verifice urgent cine a intervenit în sistemul informatic", a declarat Dragnea după şedinţa cu liderii Camerei.

”Nu-mi permit să spun că un ziarist greșește. Este opinia fiecăruia și trebuie să o respectăm. Un conflict la vârful PSD nu există. Există un subiect care trebuie tranșat, dar între domnii Zgonea și Dragnea, ci de noi toți. Nu putem lucra cu un sistem de vot deficitar” a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, vineri, în emisiunea ”100 de minute”.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close