Antena 3 CNN Politică Tensiunile din coaliţie şi acordul cu FMI, subiectul unei întâlniri Emil Boc-Mircea Geoană

Tensiunile din coaliţie şi acordul cu FMI, subiectul unei întâlniri Emil Boc-Mircea Geoană

Tensiunile din coaliţie şi acordul cu FMI, subiectul unei întâlniri Emil Boc-Mircea Geoană
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoana
11 Mar 2009   •   12:04

Liderii coaliţiei PSD-PDl se întâlnesc astăzi,în cabinetul vicepremierului Dan Nica, pentru a discuta pe marginea acordului cu FMI şi a necesităţii elaborării unui plan-anticriză. Întrunirea are loc la cererea preşedintelui social-democrat, Mircea Geoană, nemulţumit de faptul că PSD nu a fost anunţat de PDL de intenţia Guvernului de a solicita un împrumut extern de la FMI. Geoană va avea o nouă rundă de discuţii şi cu miniştrii social-democraţi pe această temă.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat marţi seară că regretă că începutul discuţiilor cu FMI este "în ceaţă şi mister" şi a făcut apel către PDL pentru mai multă transparenţă.

"Regret că acest început de discuţie rămâne oarecum într-o ceaţă şi un mister nejustificate. Nu cred că este ceva nefiresc să existe o discuţie preliminară la Bucureşti, dar cred că este foarte rău pentru România să intrăm în negocieri fără să avem un mandat clar de negociere, un proiect clar de evitare a recesiunii economice şi o imagine clară cu privire la consecinţele unui asemenea acord", a declarat liderul social-democrat, după o întâlnire a conducerii PSD, prefigurată de noile tensiuni din coaliţie. Mai mulţi social-democraţi au acuzat aseară faptul că au aflat din presă de iniţierea discuţiilor cu FMI şi Comisia Europeană.

Preşedintele Senatului a reiterat că, înainte de a se lua un împrumut, e nevoie de un pachet de măsuri anticriză. "Unii se pare că încearcă să rezolve situaţia economică dificilă a României printr-un acord cu FMI. Greşit. Un acord cu FMI poate să fie eventual o ultimă concluzie într-un pachet de măsuri, iniţiative şi de poziţionare publică internă şi externă", a spus Geoană, arătând că e nevoie de măsuri care să menţină creşterea economică, să evite recesiunea, să creeze noi locuri de muncă, să ducă la reluarea creditării şi să rezolve problema finanţării deficitului.

Cu toate că a precizat că nu intenţionează să identifice vinovaţi, Geoană le-a solicitat partenerilor de guvernare să discute subiectul acordului cu Fondul mai transparent. "Eu fac un apel extrem de serios şi de colegial partenerilor de guvernare pentru a ne apleca neîntârziat şi cu mai multă transparenţă pe acest subiect. Pentru numele lui Dumnezeu, ce mare mister e că pleacă cineva la Washington sau vine o delegaţie la Bucureşti? Este clipa unui moment de bărbăţie politică şi a găsirii unui răspuns la problema economică a   României pentru a intra într-un mandat clar în care să spunem care sunt liniile pe care nu avem voie să le depăşim într-un eventual acord cu CE şi FMI", a mai spus Geoană.

Liderul PSD a mai precizat că, înafară de discuţiile preliminare de astăzi cu premierul Emil Boc, coaliţia PSD-PDL se va întâlni cel târziu joi pe tema acordului cu FMI. ?Cred că tema este mult prea serioasă pentru a rămane sub apanajul a 2-3 miniştri sau doi-trei înalţi funcţionari de la Ministerul de Finanţe sau BNR. Este obligatoriu ca la nivelul Guvernului şi al coaliţiei să existe o dezbatere şi o informare reciprocă mai bună. Dar, recunosc, este o notă proastă pentru cei care intenţionează să împingă Romania într-un acord cu FMI ca aceasta dezbatere să nu fi avut loc mai din timp, cu cifre pe masă, cu concluzii pe masă, cu o dezbatere publică sănătoasă ", a conchis Mircea Geoană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close