Antena 3 Politică Teodor Baconschi: România nu cred că putea să facă mai mult în cazul ostaticilor din Algeria

Teodor Baconschi: România nu cred că putea să facă mai mult în cazul ostaticilor din Algeria

de G.S.    |    20 Ian 2013   •   20:03
Teodor Baconschi: România nu cred că putea să facă mai mult în cazul ostaticilor din Algeria
Sursa foto: Foto: Agerpres

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat, duminică, pentru agenţia Mediafax, că nu crede că România ar fi putut să facă mai mult în criza ostaticilor din Algeria, arătând că intervenţia brutală a armatei algeriene "a precipitat un final nu neapărat fericit al atacului".
   
"Atacul cu ostatici este în conexiune cu intervenţia franceză în Mali. Toată Africa de Nord nu este stabilă şi astfel de insurgenţe sunt de aşteptat în continuare. Intervenţia brutală a armatei algeriene a precipitat un final nu neapărat fericit al atacului. România nu cred că putea să facă mai mult, bănuiesc că în celula de criză au fost deschise toate canalele de comunicare. Bine că nu au fost mai multe pierderi".
   
El a adăugat că şi alte guverne occidentale au fost nemulţumite de acţiunea în forţă a armatei algeriene şi de comunicarea în sincope.
   
"Presupun că fiecare stat ar fi preferat să existe o consultare în prealabil, dar la două zile armata algeriană a intrat cu toată forţa şi în aceste condiţii viaţa civililor a fost periclitată. Este deplorabilă pierderea celor doi cetăţeni români, ca şi pierderile suferite de alte state", a adăugat Baconschi.
   
Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.
   
Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Toaodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.
   
Duminică după-amiază, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria.
   
Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital.
   
Cazanciuc a mai spus că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.
   
Cei doi români care şi-au pierdut viaţa în Algeria sunt din judeţul Prahova, respectiv din Bărcăneşti şi Ploieşti.
   
Unul dintre supravieţuitori este Liviu Floria, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, care a ajuns în România sâmbătă seară.
   
El a organizat, duminică, o conferinţă de presă în care a relatat "teroarea permanentă" prin care a trecut timp de două zile, subliniind că supravieţuitorii "nu au fost salvaţi, ci s-au salvat". '
   
Bărbatul a povestit cum a reuşit să scape după ce împreună cu un alt român, George Iachim, din Constanţa, s-a baricadat într-un birou din complexul de la In Amenas, de unde într-un final au reuşit să fugă târându-se pe sub maşini şi sărind un gard. El a mai relatat cum a mers apoi prin deşert, timp de 15 ore, "cel puţin 35 de kilometri", alături de alţi şapte bărbaţi.
   
Armata algeriană a lansat, joi după-amiază, un salt asupra instalaţiei de exploatarea gazelor unde fuseseră luaţi ostatici. Agenţia algeriană APS afirma, iniţial, că asaltul a permis eliberarea câtorva sute de persoane, inclusiv străini. Algerul anunţa "din nefericire, câţiva morţi şi răniţi".
   
La rândul lor, islamiştii, citaţi de agenţia mauritană ANI au evocat aproape 50 de morţi, 34 de ostatici şi 15 răpitori. Algerul a justificat recurgerea la forţă explicând că islamiştii vreau "să părăsească Algeria luând cu ei ostatici străini".
   
Forţele speciale algeriene au lansat, sâmbătă, asaltul final asupra instalaţiei în care au fost deţinuţi cei şapte ostatici. "Armata algeriană a împuşcat 11 terorişti, iar grupul terorist a asasinat şapte ostatici străini", a anunţat televiziunea de stat. Între 25 şi 27 de ostatici străini şi algerieni ar fi murit începând de miercuri.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close