Antena 3 CNN Politică Toamna grevelor şi a ?pomenilor electorale?. Toţi bugetarii vor salarii mărite cu 50%

Toamna grevelor şi a ?pomenilor electorale?. Toţi bugetarii vor salarii mărite cu 50%

Toamna grevelor şi a ?pomenilor electorale?. Toţi bugetarii vor salarii mărite cu 50%
01 Oct 2008   •   14:58

Se anunţă o toamnă plină de proteste ample din partea sidicaliştilor din toate ramurile bugetare. Ca urmare a deciziei Guvernului de a aproba o creştere salarială de 50% pentru profesori, reprezentanţii sindicatelor bugetarilor (muncă şi inspecţia muncii, mediu, finanţe, vamă, primării, consilii judeţene, prefecturi, asistenţă socială etc.) pun la cale un program al acţiunilor de protest din această toamnă.
Vineri va avea loc Consiliul Unional al Alianţei Naţionale a Sindicatelor, scopul reuniunii fiind acela de a stabili programul acţiunilor de protest menite să conducă la acceptarea de către autorităţi a unei creşteri salariale de 50%, începând cu 1 ianuarie 2009. ?Odată aprobat programul acţiunilor de protest, în următoarele două luni activitatea administraţiei publice centrală şi locală va fi afectată, urmând să informăm opinia publică în permanenţă cu privire la programul de lucru al instituţiilor şi autorităţilor?, potrivit unui comunicat remis de Sed-Lex.
Astfel, într-un moment de criză financiară la nivel global, România cheltuie bani în lipsa unor fonduri care să susţină astfel de majorări. Şi acesta este doar începutul. Pentru că la porţile Guvernului se vor prezenta toate sindicatele, în dorinţa de a obţine majorări salariale pe măsură. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a apreciat că majorările salariale reflectă ?o atitudine a Parlamentului de un superpopulism cum nu am mai văzut demult, se apropie alegerile?. ?Eu privesc de la distanţă cu multă rezervă aceste decizii şi acest entuziasm. I-aş întreba pe parlamentari dacă au stat mult şi s-au gândit când au luat această decizie. Parlamentul trebuia să se fi gândit la fondurile necesare?, a adăugat premierul.
Iată cronologia creşterii cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ:
- sindicatele din educaţie au trimis câte o scrisoare fiecărui parlamentar în care cereau susţinerea pentru votarea legii de majorare a salariilor profesorilor universitari cu 74% şi a celor preuniversitari cu 54%
- sindicaliştii ameninţă cu ?o campanie electorală gratis în toate unităţile şcolare? pentru cei care nu votează legea sau dacă legea nu este votată din lipsă de cvorum
- proiectul de lege este votat iniţial în sistem electronic. 170 de voturi ?pentru?, 2 ?împotrivă? şi 47 de abţineri

- deputatul Anghel Stanciu solicită ca votul să se facă prin apel nominal, iar preşedintele de şedinţă Eugen Nicolicea a acceptat. Astfel, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen, pot observa poziţia oficială a fiecărui parlamentar
- la apelul nominal, deputaţii se răzgândesc şi proiectul trece cu unanimitate de voturi ? 254 ?pentru?. Nimeni nu mai votează contra, nimeni nu se mai abţine. În consecinţă, nimeni nu mai este ?amendat? în campania electorală.

Această ?pomană electorală? sau ?atitudine de superpopulism? va afecta cel mai mult viitorul Guvern, fie el vechi sau nou, întrucât pe umerii lui va cădea responsabilitatea de a da curs cererilor de majorare a salariilor şi pentru ceilalţi bugetari. Tocmai în acest context, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, avertiza marţi că măsurile cu impact social ar trebui amânate până după alegeri, pentru ca viitorul guvern să şi le asume.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close