Antena 3 CNN Politică Tokes, cu jalba la Parlamentul European: ?În România se continuă românizarea Transilvaniei?

Tokes, cu jalba la Parlamentul European: ?În România se continuă românizarea Transilvaniei?

Tokes, cu jalba la Parlamentul European: ?În România se continuă românizarea Transilvaniei?
Sursa foto: Laszlo Tokes
19 Feb 2009   •   15:47

În România revine în forţă în viaţa politică instigarea antimaghiară", a susţinut miercuri, europarlamentarul Laszlo Tokes, într-o intervenţie ținută în limba română în Parlamentul European, în care a condamnat în termeni duri "omogenizarea şi românizarea Transilvaniei prin metoda schimbării artificiale a proporţiilor etnice".
"Doresc să atrag atenţia Parlamentului că, în România, prin metode subtile, chiar şi acum, continuă omogenizarea, românizarea Transilvaniei prin metoda schimbării artificiale a proporţiilor etnice. După alegerile din toamnă din România şi după formarea Guvernului - la fel ca în Slovacia - şi în România revine în forţă în viaţa politică instigarea antimaghiară", a declarat Tokes, conform unui comunicat de presă dat astăzi publicităţii.
Referindu-se la demonstraţia din 8 februarie, din Sfântu Gheorghe, episcopul susține că acțiunea a fost organizată de bisericile maghiare în semn de protest faţă de acest fenomen.
"În petiţia formulată cu ocazia demonstraţiei, mii de localnici secui au protestat faţă de schimbarea proporţiilor etnice în Ţara Secuilor prin popularea direcţionată a regiunii cu grupuri de români din alte zone. În mod absurd, domnul preşedinte Traian Băsescu a acuzat secuii maghiari de Ťepurare etnicăť. Paralel cu aceasta, cu ocazia alegerilor pentru Primăria Clujului, foile volante ale Ťdemocraţilorť instigau împotriva candidaţilor maghiari folosind aceeaşi calomnie. După decenii de discriminare şi privare de drepturi, cine acuză pe cine?!", se întreabă retoric europarlamentarul.
Episcopul își leagă intervenția în plenul PE de afirmaţiile făcute la Budapesta, dar şi în ţară, de către preşedintele Băsescu cu privire la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc care "au stârnit o justificată indignare în opinia publică maghiară". În opinia europrlamentarului, "manifestările dictatoriale ale preşedintelui, făcute sub masca constituţionalităţii", au avut şi efecte pozitive, prin faptul că "au făcut, în schimb, ca şi UDMR să se trezească la realitate privind greşelile şi omisiunile politicii sale legate de autonomie", iar "în urma intensificării retoricii politice antimaghiare, starea de ameninţarea a dus la închegarea uniunii comunităţii maghiare din Transilvania".
Tokes mai anunță că va înmâna cabinetului preşedintelui Hans-Gert Pöttering petiţia protestatarilor din Secuime şi fluturaşul electoral al PDL distribuit la Cluj.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close