Antena 3 CNN Politică Tokes: În România este nevoie de o SCHIMBARE DE REGIM. Libertatea ESTE ŞUBREDĂ

Tokes: În România este nevoie de o SCHIMBARE DE REGIM. Libertatea ESTE ŞUBREDĂ

Tokes: În România este nevoie de o SCHIMBARE DE REGIM. Libertatea ESTE ŞUBREDĂ
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Dec 2013   •   18:35
Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, a declarat, duminică, la Timişoara, că în România, la 24 de ani de la Revoluţie, este nevoie de o nouă schimbare de regim şi că "libertatea dobândită este şubredă".
Laszlo Tokes a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Bisericii Reformate din Timişoara, că într-o şedinţă a CNMT care a avut loc sâmbătă a fost semnat un document care prevede că "este nevoie de o nouă schimbare de regim în România".
"Ieri (sâmbătă - n.r.) am stabilit la o sedinţă a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania că este nevoie de o nouă schimbare de regim în România, dar avem nevoie şi de o schimbare de regim şi pe tărâmul politicii minoritare, pentru că până acum nu am reuşit să obţinem ce ni se cuvine (...) Conducerea politică, indiferent de culoare, îi minte în ochi pe cetăţeni şi, din păcate, şi politica minorităţii maghiare are aceeaşi atitudine", a afirmat Tokes, conform Mediafax.
El a spus că regretă că solidaritatea dintre români şi etnicii maghiari nu mai există.
"În 1989 exista o anumită solidaritate, indiferent de etnie. Împreună ne-am ridicat împotriva regimului comunist. Acum această armonie nu mai există. Noi vrem să continuăm această schimbare de regim şi ne dorim ca solidaritatea să existe în continuare", a adăugat Tokes.
Întrebat ce nemulţumiri are, la 24 de ani de la Revoluţie, Tokes a răspuns: "Libertatea încă nu am reuşit să o dobândim".
"Libertatea dobândită e şubredă. În trecut oamenii au fost intimidaţi, acum oamenii sunt cumpăraţi sau manipulaţi. Libertatea încă nu am reuşit să o dobândim. Sunt convins că fără dreptate nu se va crea pace în societatea post-comunistă, aşa cum reconcilierea româno-maghiară nu se face fără dreptate. Trebuie să spunem în faţă, în mod deschis, doleanţele noastre, că vrem autonomie", a declarat Laszlo Tokes.
Preşedintele CNMT a anunţat că pentru anul viitor, când se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie, a fost creată o Comisie Memorială care va organiza, la Timişoara, mai multe evenimente. 
 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close