Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu a trimis la Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei

Traian Băsescu a trimis la Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei

Traian Băsescu a trimis la Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei
Sursa foto: Foto: Intact Images
09 Iun 2011   •   19:00

Preşedintele Traian Băsescu a trimis joi, la Curtea Constituţională, proiectul legii de revizuire a Constituţiei. Proiectul a fost trimis împreună cu avizul Consiliului Legislativ.

După decizia Curţii Constituţionale, proiectul va fi înaintat Parlamentului pentru dezbateri şi adoptare.

În cursul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a trimis Consiliului Legislativ proiectul legii de revizuire a Constituţiei, în vederea avizării acestuia.

Cele mai importante prevederi ale proiectului de modificare a Constituţiei:

Potrivit noului proiect, Pre
şedintele nu va putea fi suspendat din funcţie fără avizul Curţii Constituţionale.

Parlamentarii vor fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi sau trimişi în judecată fără a mai fi nevoie de acordul camerei din care fac parte. Mai exact, aleşii vor avea imunitate doar pentru activitatea parlamentară şi pentru declaraţiile politice.

De asemenea, Parlamentul va avea la dispoziţie 10 zile pentru a se pronunţa asupra unui nou Guvern. Dacă legislativul nu se pronunţă în acest termen, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare. Legea fundamentală ar urma să limiteze nenumăratele asumări ale Executivului.

Guvernul î
şi va putea angaja răspunderea în Parlament o singură dată pe sesiune, dacă nu este vorba despre proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat. Premierul nu va putea face o remaniere fără o consultare prealabilă cu preşedintele. Şi nu în cele din urmă, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB.

În plus, Traian B
ăsescu vrea să fie singurul care să aibă imunitate pe când parlamentarii ar putea rămâne descoperiţi. Este o altă propunere de modificare a Constituţiei. Vizată este şi justiţia: Băsescu propune ca ordonanţa de reţinere să se prelungească de la 24 la 48 de ore.












×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala aviz
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close