Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Alegerile din 2012, organizate în conformitate cu noua Constituţie

Traian Băsescu: Alegerile din 2012, organizate în conformitate cu noua Constituţie

Traian Băsescu: Alegerile din 2012, organizate în conformitate cu noua Constituţie
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Mai 2011   •   09:34
Referendumul de validare a noii Constituţii ar trebui să aibă loc simultan cu alegerile locale, iar legislativele din 2012 să fie organizate după noua Lege fundamentală, a declarat preşedintele Traian Băsescu la televiziunea naţională.

"Acest Parlament a fost ales pe Constituţia existentă. Ce intenţionez eu ca program este ca în perioada imediat următoare să trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constituţiei. Va trebui să trimitem la Consiliul Legislativ pentru un aviz, apoi la Curtea Cosntituţională", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful de stat a adăugat că proiectul reia rezultatul referendumului, respectiv Parlament unicameral. "În acelaşi timp, preia multe din hotărârile Curţii Constituţionale, care au clarificat articole din actuala Constituţie, ca să nu mai fie nevoie de interpretări", a menţionat Băsescu.

Obligaţia preşedintelui este să promoveze către Parlament rezultatul referendumului, consideră şeful de stat.
 


"Am făcut şi o socoteală de timp. Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constituţiei să se organizeze odată cu alegerile locale, în aşa fel încât pentru alegerile legislative, localele vor fi în iunie, iar legislativele în noiembrie-decembrie... Alegerile din noiembrie - decembrie să se desfăşoare după noua Constituţie. Deci, există un proiect de program ", a mai afirmat Băsescu.

Liderul României crede că parlamentarii nu se vor opune proiectului de revizuire a Constituţiei. "Nu cred că Parlamentul se va opune referendumului din 2009. Este de neconceput, pentru că se precizează foarte clar în Constituţie că suveranitatea poporului se manifestă în mod direct prin referendum. (...) Nu cred că se va respinge revizuirea Constituţiei", a apreciat şeful statului.

Potrivit lui Traian Băsescu, proiectul de revizuire a Constituţiei vizează şi relaţia dintre preşedinte şi premier. "Spre exemplu, la remaniere... Am scris clar că numirea ministrului se face prin consultarea şi acordul celor doi (preşedinte şi premier - n.r.), ca să nu mai fim în situaţia pe care am creat-o cu ocazia doamnei Norica Nicolai, când am respins-o", a conchis Băsescu.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Constitutie alegeri
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close