Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu anunţă din nou că am depăşit vârful crizei (VIDEO)

Traian Băsescu anunţă din nou că am depăşit vârful crizei (VIDEO)

Traian Băsescu anunţă din nou că am depăşit vârful crizei (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
09 Sep 2010   •   09:57

Traian Băsescu anunţă din nou că ce e mai greu a trecut şi că economia României a depăşit vârful crizei. Preşedintele a mai spus aceleaşi cuvinte în acelaşi context de cel puţin două ori până acum, o dată fiind în noiembrie 2009, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

"Sunteti mai pesimista decat mine. Spuneţi criză maximă. Maximul crizei a fost depăşit. Eu nu am făcut aprecieri până acum, acum vă spun că maximul crizei a fost depăşit."  a declarat Traian Băsescu, în timpul unei apariţii la TVR.

Nu este, însă, pentru prima dată când ieşim din criză, în opinia preşedintelui.


Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt contrazise de cifrele oferite de statistică.  În trimestrul al treilea s-au înregistrat scăderi în aproape toate sectoarele de activitate. Construcţiile, considerate motorul creşterii economice, sunt la pământ. Nici în comerţ sau producţie industrială lucrurile nu stau mai bine. 

Lucrurile stăteau altfel înainte de aplicarea măsurilor de austeritate. Comerţul, de exemplu, avea cea mai mare pondere din PIB. Economia a luat-o la vale după ce guvernul a decis creşterea TVA la 24 la sută - scrie Financiarul. Sectoare precum construcţiile, comerţul sau industria au intrat brusc în declin.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în domeniul construcţiilor, considerat motorul creşterii economice: minus 28,5 la sută. Comerţul cu amănuntul a scăzut şi el cu peste 7 procente.

Construcţii     - 28,5%
Comerţ         - 10,5%
Industrie       - 7,3%

Într-o singură lună, adică din iunie până în iulie, comenzile din industrie au fost cu peste 13 la sută mai puţine. Şi piaţa auto a înregistrat scăderi semnificative. Comerţul cu autovehicule şi motociclete s-a diminuat în iulie, după majorarea TVA cât şi comparativ cu anul trecut.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu criza
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close