Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu cere reexaminarea statutului controlorilor de trafic aerian

Traian Băsescu cere reexaminarea statutului controlorilor de trafic aerian

Traian Băsescu cere reexaminarea statutului controlorilor de trafic aerian
23 Oct 2008   •   18:26

Traian Băsescu solicită Parlamentului reexaminarea statutului controlorilor civili de trafic aerian, care prevede reducerea vârstei de pensionare a controlorilor la 52 de ani şi stabileşte cuantumul de pensie. Preşedintele României susţine că este necesară o lege unică privind pensiile bugetarilor. Cererea de reexaminare a Legii privind statutul controlorului civil de trafic aerian din România a fost trimisă Parlamentului joi de către şeful statului, anunţă Preşedinţia.
Legea instituie pentru controlorii civili de trafic aerian din România un regim derogator de la prevederile Legii 19/2000 cu privire la sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în sensul reducerii vârstei de pensionare pentru această categorie de personal până la 52 de ani, aminteşte preşedintele Băsescu în cerera sa. De asemenea, se stabileşte cuantumul pensiei de serviciu pentru unele categorii de controlori civili de trafic aerian la maxim 75% din media veniturilor salariale nete realizate în 6 luni consecutive, la alegerea persoanei în cauză.
"În ultima vreme, se poate constata o tendinţă a legiuitorului de a stabili, pentru diverse categorii de personal bugetar (cum ar fi parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, s.a.), un sistem diferit de stabilire a cuantumului pensiei, ceea ce determină o inechitate între persoanele care au aceleaşi studii, vechime, pregătire, importanţă socială şi plătite din fonduri bugetare", se arată în cererea preşedintelui, citată de Mediafax.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu "distincţia dintre cei care ar urma să fie potenţiali beneficiari ai acestui act normativ trimis la promulgare şi restul salariaţilor bugetari este nejustificată şi inechitabilă".
În cererea şefului statului se mai arată faptul că "întrucât există intenţia elaborării unui sistem unic de salarizare bugetară, în acelaşi sens ar trebui să se stabilească şi un sistem unitar şi echitabil privind drepturile de asigurări sociale, în scopul asigurării unui tratament egal tuturor categoriilor de personal care funcţionează în instituţiile şi autorităţile publice?.
?Considerăm că este nevoie de o lege care să prevadă acelaşi calcul de pensie pentru toate categoriile de bugetari", conform cererii de reexaminare.
Propunerea legislativă privind Statutul Controlorului Civil de Trafic Aerian din România, a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa de plen din data de 8 octombrie, cu unanimitate de voturi
Conform propunerii legislative, controlorii civili de trafic aerian care au fost încadraţi ca CTA-ACC, CTA-APP şi CTA-TWR, beneficiază de pensie de serviciu, în condiţiile prezentei legi, într-un cuantum cuprins între 50% şi 75% din media veniturilor salariale nete realizate în 6 luni consecutive. Aceeaşi lege prevede că vârsta minimă de pensionare pentru controlorii civili de trafic aerian este de 52 de ani, dacă au desfăşurat o activitate cumulată de cel puţin 10 ani ca CTA-ACC, CTA-APP sau CTA-TWR.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii varsta de pensionare
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close