Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: „Dacă Guvernul trece, Iohannis poate fi declarat deja preşedinte”

Traian Băsescu: „Dacă Guvernul trece, Iohannis poate fi declarat deja preşedinte”

Traian Băsescu: „Dacă Guvernul trece, Iohannis poate fi declarat deja preşedinte”
Sursa foto: Foto: Agerpres
04 Noi 2019   •   09:40

Fostul preşedinte Traian Băsescu face o analiză referitoare la votul de învestire a Guvernului, care are loc luni, spunând că dacă Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Klaus Iohannis poate fi declarat Preşedinte al României încă de azi.

Traian Băsescu a mai afirmat că dacă Guvernul nu primeşte un vot de învestitură, Orban devine vinovatul de serviciu, iar ”marşul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la „regimul de croazieră” la viteză de siguranţă pe un drum forestier”.

„Luni, PNL-ul are proba de foc a votului din Parlament. Întrebările hamletiene sunt: va fi sau nu va fi cvorum? Vor fi sau nu vor fi 233 voturi pentru guvern?
Cu tot optimismul afișat public de Ludovic Orban, este greu să existe suficienți trădători la PSD pentrtu a fi supliniţi Ponta și ai lui.
Simplul motiv că partidele care, pe 10 octombrie, au trimis acasă guvernul Dăncilă au, acum, interese divergente față de momentul moțiunii de cenzură, se constituie într-un obstacol major pentru instalarea guvernului Orban”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

El afirmă că  PMP va vota guvernul Orban pentru ”simplul motiv că atitudinea va fi consecventă cu ceea ce parlamentarii PMP au făcut de la alegerile parlamentare din 2016 şi până acum, iar USR va vota în favoarea guvernului Orban, cu menţiunea că ar putea să apară şi mici defecţiuni, problema USR fiind că ar putea să piardă câteva voturi în Parlament din cauza alianţei cu Tăriceanu şi a divergenţelor interne”.

În cazul UDMR, Traian Băsescu spune că este greu de anticipat atitudinea la acest stadiu, iar  ALDE este definit potrivit fostului președinte ”un partid de fripturiști, care au decis să se agațe de pantalonii doamnei Turcan și de fusta domnului Orban, pentru a mai fi transportați o dată în parlament. Votul ALDE este sigur pentru Orban”.

„Minorităţile vor furniza cam 14 voturi pentru guvernul Orban – achiziţionate pentru simplul motiv că aici sunt suficiente câteva milioane pentru „acţiuni culturale”, de menţinere a culturii, obiceiurilor şi năravurilor minorităţilor din Parlamentul României. Pro România – partidul care, dacă votează instalarea guvernului, va rămane în istoria PSD ca fiind definiţia „potăii” care muşcă mâna care l-a hrănit. Cu siguranţă, Ponta nu are complexe. La el, contează ce primeşte la schimb (preţul). Marea problemă este cu Tudose şi ai lui, care, în interiorul Pro România, sunt altceva decât Ponta şi ai lui. Viitorii „foşti pesedişti” care, constatând că PSD nu mai are 44%, îşi fac socoteala că ar putea deveni peste noapte „os de Brătieni” la schimb cu garantarea unui loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020 pe lista PNL. Aici, Orban poate găsi câţiva „adevăraţi liberali” care să voteze cu entuziasm noul guvern. Nu vor fi însă suficienţi pentru a compensa golul produs de Pro România”, mai spune Traian Băsescu.

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi.

×
Subiecte în articol: guvern Ludovic Orban Klaus Iohannis
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close