Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu este doar la un pas de a fi amendat pentru discriminare

Traian Băsescu este doar la un pas de a fi amendat pentru discriminare

Traian Băsescu este doar la un pas de a fi amendat pentru discriminare
Sursa foto: foto: Antena3
15 Mai 2012   •   16:22

Curtea de Apel Bucureşti a rămas marţi în pronunţare în dosarul în care organizaţia FACIAS solicită anularea unui avertisment dat de CNCD preşedintelui Traian Băsescu, în legătură cu afirmaţiile acestuia referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh, şi amendarea administrativă a şefului statului.

Cererea organizaţiei neguvernamentale Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în cazul preşedintelui României, Traian Băsescu, a fost dezbătută marţi de către Curtea de Apel Bucureşti.

Un reprezentant al FACIAS a cerut judecătorului de caz admiterea acţiunii aşa cum a fost ea formulată şi aplicarea unei amenzi administrative în cazul preşedintelui Băsescu, pentru declaraţiile sale.

Reprezentantul FACIAS a arătat în sala de judecată că până în prezent l-a avertizat de trei ori pe pe preşedintele României Traian Băsescu în legătură cu declaraţiile sale, şi a precizat că este cazul ca măsurile aplicate şefului statului să evolueze, în acest caz particular fiind nevoie de amendarea administrativă a şefului statului.

Acesta a menţionat că nu se poate dispune la nesfârşit avertizarea şefului statului, fiind nevoie şi de alte măsuri, context în care a reiterat solicitarea aplicării unei amenzi administrative. Curtea de apel Bucureşti urmează să ia o decizie în acest caz.

În 17 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul declaraţiilor făcute într-o emisiune televizată referitoare la "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh. Băsescu afirma atunci, referindu-se la monarhie, că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?", a spus şeful statului.

Membrii CNCD au calificat declaraţia ca fiind faptă de discriminare.

×
Subiecte în articol: discriminare FACIAS CNCD avertisment
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close