Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Evenimentele din Ucraina nu sunt o ameninţare pentru România dar un posibil conflict îngheţat poate deveni un risc

Traian Băsescu: Evenimentele din Ucraina nu sunt o ameninţare pentru România dar un posibil conflict îngheţat poate deveni un risc

Traian Băsescu: Evenimentele din Ucraina nu sunt o ameninţare pentru România dar un posibil conflict îngheţat poate deveni un risc
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Mar 2014   •   18:13
Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii de presă 
 
Urmăreşte LIVE declaraţiile preşedintelui la Antena 3.
 
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu: 

- Situaţia din Ucraina nu este în acest moment o ameninţare directă şi imediată la securitatea României, la indepndenţa României sau suveranitatea statului român. În acelaşi timp, România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, după Osetia, Transnistria şi Abhazia, este de natură de a accenta tensiunile ce pot duce inclusiv la conflicte armate. 
 
- România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe termen mediu şi lung.

- România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare în Ucraina şi revenirea în limitele acordurilor de la Kiev şi de la Harkov, semnate în 1997 şi 2010.
 
- România cere noilor autorităţi ucrainene, pe care le recunoaşte ca legitimi, să respecte drepturile minorităţilor. 
 
- România consideră că preşedintele Ianukovici, prin acţiunile sale, şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să îşi anunţe demisia, pentru a putea uşura tranziţia în Ucraina. 
 
- Dincolo de ce va decide comunitatea internaţională, noi credem, cu tărie, că în acest moment, dincolo de declaraţii, Ucraina are nevoie de un acord imediat cu FMI, cu Banca Mondială, dacă este nevoie, chiar şi cu UE, în aşa fel încât să aibă asigurate resursele cu care să nu intre în încetare de plăţi, să îşi plătească armata, poliţia şi funcţionarii. Asta credem noi că trebuie făcut acum. 
 
- Cred că este o iniţiativă foarte bună cea legată de o poziţie a Parlamentului Acesta poate avea şi el poziţia lui care sper să fie în concordanţă cu poziţia mea.
 
- Vă asigur că vreau să vorbesc despre Guvern, dar nu vreau să ascund un subiect atât de important precum cel cu Ucraina. Cred că nu este momentul să amestecăm subiectele. Din punctul meu de vedere, voi face tot ce ţine de mine pentru o instalare constituţională a Guvernului şi pentru respectarea tuturor prevederilor din Constituţie.

×
Subiecte în articol: declaraţii presedinte
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close