Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Finlanda şi Olanda nu au respectat o înţelegere politică făcută anterior

Traian Băsescu: Finlanda şi Olanda nu au respectat o înţelegere politică făcută anterior

Traian Băsescu: Finlanda şi Olanda nu au respectat o înţelegere politică făcută anterior
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
23 Oct 2011   •   17:48
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la finalul summit-ului PPE şi Consiliului European de toamnă de la Bruxelles, că Olanda şi Finlanda nu şi-au respectat angajamentele politice stabilite anterior. "Nu vreau să spun că premierul olandez nu a avut cuvânt, dar Olanda nu a respectat o înţelegere politică făcută în luna septembrie."

"Sunt două obligaţii majore pe care statele care intră în UE le au: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spaţiul Schengen şi să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru accesul în zona euro. România şi-a îndeplinit această obligaţie. Olanda şi Finlanda au refuzat aplicarea tratatului. În acest context a fost abordarea mea în intervenţie", a declarat Traian Băsescu.

"Semnul pentru noi că premierul îşi respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul guvernului în Parlament susţinea ceea ce am stabilit la Consiliu. Indiferent care ar fi fost votul, am fi considerat că acesta şi-a respectat cuvântul”, a adăugat preşedintele.

Băsescu a adăugat că au fost abordate şi problemele legate de criza din Grecia, recapitalizarea băncilor şi fondul de stabilitate financiară. „Din păcate, deocamdată nu avem concluzii, decizii, nici la problema legată de Grecia, nici la problema recapitălizării băncilor, nici la problema fondului de stabilitate financiară.

"Programul de recapitalizare al băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro pe piaţa românească. Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la nivelurile necesare prin retragere de bani de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizei din interiorul zonei euro. Oricum, întârzierea în decizii ne-a creat probleme şi în finanţarea deficiturilor. Am ajuns să ne împrumutăm cu dobânzi mai mari decât în 2010, când România nu era încă stabilizată financiar. Asta pune sub semnul întrebării chiar finanţarea noastră anul viitor, în condiţiile în care România şi-a dus toate programele şi angajamentele la capăt", a adăugat preşedintele Băsescu.
 



×
Subiecte în articol: Finlanda Olanda criza banci dobanzi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close