Traian Băsescu intră în campanie. Acesta atacă Guvernul și Parlamentul

de L.D.    |    S.T.    |    12 Noi 2012   •   18:43
Traian Băsescu intră în campanie. Acesta atacă Guvernul și Parlamentul Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a susţinit, luni seară, prima declaraţie politică după referendum.  Acesta a declarat că "reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesul românilor", referindu-se la cazurile Diaconu, Borbely şi Dobre.

Traian Băsescu a precizat că în cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza "şi o eventuală remaniere".


-Este prima declaraţie de presă pe care o fac după referendum şi care este legată în principal de probleme interne, cu reflexie în exterior şi în modul în care România este evaluată.

-Nu este treaba mea bătălia politică. Ceea ce am de spus azi este în virtutea art. 80 din Constituţie, şi anume că preşedintele veghează la funcţionarea instituţiilor statului.

-Mă simt responsabil pentru România şi pentru români(...) Am dreptul de a vorbi şi de a spune adevărul.

-Politic, România este într-o situaţie dificilă în UE şi NATO(...). Este suspectată că nu-şi mai menţine valorile de drept.

-Evenimentele din vară au dus la întârzierea aderării la spaţiul Schengen. Amânarea afectează cetăţenii.

-Raportul MCV va fi unul dezastruos.

-România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept(...) Marea majoritate trebuie să se întrebe dacă are vreo responsabilitate.

-Am toată aprecierea pentru foştii miniştri(...). Nu poţi să împiedici procurorul să-ţi ia o declaraţie într-un dosar penal deschis.

- Deciziile ANI privind incompatibilitatea nu au legătură cu interesul naţional aceste atitudini, de solidarizare cu oamenii care se presupune că au încălcat legea.

-Oriunde în lumea civilizată când un ministru, un parlamentar, este suspectat de eventuale acte de corupţie, sau de incompatibilitate, sau de acte în neregula, el demisionează. La noi, politicienii se solidarizează, iar aceasta demonstrează că nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea în raportul pe MCV din decembrie sau ianuarie.


-Nu se poate spune "E campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, luaţi-vă vacanţă! Domnule preşedinte, taci!".

-Faptul că de circa 5 luni toate instituțiile statului sunt supuse unor atacuri continue, toate sunt sub atacul puterii.

-Cei care cred că așa își vor subordona instituțiile statului, greșesc. Cât timp voi fi eu aici, aceste instituții vor funcționa independent.

-În schimb, atacurile continue venite din partea politicienilor nu fac decât să arate că avem o clasă politică ce nu înțelege funcționare statului de drept.

-Acesta este motivul pentru care am propus numirea unor oameni independenți la SIE și la toate instituțiile. Nu voi renunța acum să spun de dragul liniștii și de dragul fotoliului de la Cotroceni negocierea instituțiilor.

-Atacurile acestea seamănă cu atacurile mafiote. Fac un apel să înceteze aceste atacuri.

-Eu sunt cel mai mediatizat politician. Sper să înceteze atacurile la adresa președintelui care nu candidează.

-România este suspectată că nu mai este capabilă să organizeze alegeri libere, după fraudele de la referendum.

-Fraudele de la referendum vor trebui investigate până la capăt pentru că votul este fundamentul democrației.

-Consecinţele se răsfrâng pe români (...) Nimeni nu spune senatorul sau deputatul X, spune ?România?, iar România nu înseamnă doar cei 471 de parlamentari.

-Sper să nu fie nevoie să am și alte ieșiri publice, dar dacă va fi nevoie nu voi ezita să le am.

x close