Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: ?Legea votului uninominalului trebuie urgent modificată?

Traian Băsescu: ?Legea votului uninominalului trebuie urgent modificată?

Traian Băsescu: ?Legea votului uninominalului trebuie urgent modificată?
04 Dec 2008   •   17:47

Legea votului uninominalului trebuie urgent modificată, deoarece actualul mecanism de redistribuire a mandatelor parlamentare decrebililizează instituţia Parlamentului, dar şi parlamentarul în sine, a declarat joi, preşedintele Traian Băsescu.
El a făcut referire la carenţele noului sistem de vot care a permis unor candidaţi cu 2600 de voturi să devină parlamentari în faţa altora care au primit din partea electoratului mai mult de 10.000.
?Îmi menţin afirmaţia că legea este un pas înainte faţă de sistemul de vot pe liste şi acest lucru este demonstrat de ceea ce s-a întâmplat în alegeri. Legea a introdus însă un consistent element de inechitate prin alocarea mandatelor către oameni care au fost pe locurile 2 şi 3. Au fost exemple în care candidaţi cu peste 10.000 de voturi nu au obţinut mandatul, iar alţii de pe locul 2, 3, cu 2600 de voturi au intrat în Parlament. Nu numai Parlamentul este decredibilizat, cât şi parlamentarul în sine. Se pune problema cât de credibil va fi acel candidat. (...) inechităţile în această lege pot pune sub semnul întrebării corectitudinea sistemului electoral? a arătat şeful statului.
Preşedintele a dat exemplul unui ?deputat care iese cu 53 de voturi după care declară că nu a vrut, că l-a pus cineva pe liste? (candidatul UDMR, Koto Iosif ? n.r.) dar şi al unui ?domn, cu dosar penal, care câştigă în faţa ministrului justiţiei? (candidatul PSD-PC, Marian Ghiveciu, devenit deputat de Buzău ? n.r.).
Băsescu i-a îndemnat pe ?artizanii acestei legi să recunoască erorile pe care le-au făcut? şi să modifice o lege care are un fond bun, dând posibilitatea alegătorilor să-şi cunoască parlamentarul. ?Ori se merge pe varianta alegerii uninominale într-un singur tur şi câştigătorul primeşte mandatul, ori pe expresia, mai profundă, pe varianta votului uninominal în două tururi? a spus Băsescu prezentând două variante de lucru pentru viitorii parlamentari.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: parlament
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close