Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Recensământul acesta este în măsură să descalifice total România în Europa

Traian Băsescu: Recensământul acesta este în măsură să descalifice total România în Europa

Traian Băsescu: Recensământul acesta este în măsură să descalifice total România în Europa
Sursa foto: Foto: INTACT Images
04 Aug 2012   •   13:26

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat sâmbătă, de la sediul de campanie, că doreşte să clarifice situaţia creată de cererea Curţii Constituţionale: "În ceea ce priveşte actualizarea listelor electorale. Mă văd nevoit să dau citire, public, adresei transmisă primului-ministru de către CC. Poate îl scăpăm pe Rus să îl caute pe nea Vasile, să afle de la vecini cine e în vacanţă, cine nu. E un efort intelectual greu pentru domnul ministru şi vreau să îi uşurez munca."

Băsescu a citit din adresa transmisă Guvernului de Curtea Constituţională: "Primului-ministru i se cer următoarele: Plenul Curţii Constituţionale, în şedinţa din 2 august 2012, a hotărât să solicite Guvernului  să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru stabilirea dacă referendumul din 29 iulie 2012 este valid sau nu".



"Mă văd nevoit să explic public domnului ministru Rus, domnului ministru delegat pentru administraţia locală, Dobre, domnului chesti cu evidenţa populaţiei dar şi domnului doctor Victor Ponta, ce au de făcut, în conformitate cu solicitările Curţii. Trebuie să ia listele electorale permanente şi să constate dacă au fost radiaţi din liste cei care au decedat până la 29.07.2012, dacă au fost introduşi în liste cei care au împlinit 18 ani la acea dată, dacă au fost radiaţi cei care au renunţat la cetăţenia română până la 29.07.2012. De asemenea, la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie trebuie să vadă dacă sunt înscrişi în listele electorale toţi cei care au dobândit cetăţenia română până la 29.07.2012", a arătat preşedintele suspendat. 

"Nu trebuie să alerge pe coclauri, nu trebuie să pună pe nea Vasile să întrebe de vecini, nu trebuie să bată la uşile noastre, eu, cel puţin, le trântesc uşa în nas când vin, ci trebuie să meargă la instituţii, la cele care furnizează datele despre cei care au dreptul să se afle în listele permanente şi cei care nu au dreptul să fie în listele permanente", a completat Băsescu.

"Aş mai face precizarea că orice altă abordare în raport cu solicitarea CC înseamnă mistificare, fals şi abuz", a mai declarat Băsescu.

Preşedintele suspendat a ţinut să comenteze adresa Curţii către Guvern. "Practic, să ceri actualizarea până la 29 iulie este împotriva legii. Actualizarea trebuia făcută, conform legii, până la maxim cinci zile de la data stabilirii datei referendumului. Pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului ca fiind 29, listele electorale trebuie să cuprindă situaţia de la 11 iulie. E în regulă, dacă este o cerere a CC, aceasta nu poate fi contestată şi trebuie îndeplinită dar îndeplinirea acestei solicitări trebuie să ţină cont şi de timpul legal stabilit. Termenul dat de lege este de cinci zile. În mod normal, preluând informaţii de la instituţii, guvernul poate stabili listele în chiar cinci zile. Pregătirea falsificării listelor electorale prin recensământ, care, fiind perioadă de vacanţă, foarte mulţi sunt plecaţi şi alţii sunt plecaţi la muncă, mi se pare un bluf", a comentat Băsescu.

"Recensământul acesta este în măsură să descalifice total România. Dacă aceşti oameni nu se opresc, vor face ca România să fie mult timp de acum încolo o pată albă pe harta Europei. Eu nu ameninţ, atenţionez. Nu se pot actualiza listele electorale aşa cum ne-a promis domnul Victor Ponta şi domnul Rus. Ei nu fac decât să penibilizeze România. Nu nea Vasile trebuie să vadă decesele, ci autorităţile locale care au înregistrate toate decesele", a conchis preşedintele suspendat.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close