Traian Băsescu: Remarca lui Nuland include şi România. Nu este un atac politic, ci o realitate

de M.Z.    |    03 Oct 2014   •   17:13
Traian Băsescu: Remarca lui Nuland include şi România. Nu este un atac politic, ci o realitate Foto: presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că remarca Victoriei Nuland vizează inclusiv România, menţionând că îl îngrijorează respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic legat de corupţie, semnal care acum nu mai vine de la preşedintele României.

"Remarca doamnei Luland include şi România, nu numai România, dar include şi România. Pentru mine nu este o noutate, încă din 2006, prin hotărârea CSAT, corupţia a fost tratată ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale", a spus, vineri, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În context, şeful statului a ţinut să repete că acesta nu este un atac politic, ci "o realitate", deşi "ea a fost tratată în termeni propagandistici".

"Ce mă îngrijorează totuşi e respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic, care acum nu mai vine de la preşedintele României", a spus Băsescu, potrivit căruia campaniile la adresa instituţiilor care luptă împotriva corupţiei sunt de fapt campanii împotriva rezolvării unui deficit de securitate.
 
Băsescu a spus că a observat o abordare extrem de necinstită, şi care ne face rău, în legătură cu declaraţia Victoriei Nuland din partea oamenilor politici, de la Victor Ponta la parlamentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD. 

 
Nuland, atac dur la corupţia din Europa
 
Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo ţară. 
 
"La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii. 
 
Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi <democraţia iliberală>, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a declarat Victoria Nuland, asistent al Secretarului de stat SUA pentru Euroasia.

Parteneri
x close