Antena 3 CNN Politică Troc cu PDL în schimbul intrării UDMR la guvernare: sprijin pentru adoptarea legii minorităţilor

Troc cu PDL în schimbul intrării UDMR la guvernare: sprijin pentru adoptarea legii minorităţilor

Troc cu PDL în schimbul intrării UDMR la guvernare: sprijin pentru adoptarea legii minorităţilor
Sursa foto: Marko Bela
18 Dec 2009   •   14:30

UDMR a obţinut din partea PDL angajamentul că vor sprijini adoptarea legii minorităţilor şi modificarea legii învăţământului, condiţii esenţiale pentru participarea Uniunii la guvernare, a anunţat vineri, preşedintele formaţiunii, Marko Bela, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că una dintre condiţiile puse pentru intrarea la guvernare a fost acceptarea legii minorităţilor şi că negocierile cu PDL au fost "infernale".
"Am elaborat un acord care conţine toate doleanţele noastre, inclusiv acceptarea legii minorităţilor sau a învăţământului. Pe lângă asta ne mai gândim la descentralizare, regândirea regiunilor economice (în loc de 8 să fie 15 - 16) şi la rezolvarea problemelor experţilor maghiari din deconcentrate. Nu trebuie să uităm de finanţarea învăţământului superior în limba maghiară. Dar, după cum ştiţi, dracul se ascunde în detalii, aşa că vom vedea cum va fi. Nu mi se pare, însă, puţin lucru, faptul că Ministerul Culturii s-a acordat UDMR. Aş spune că la scară mică aduce a proiectul Klaus Johannis, pentru că acum 10 ani era imposibil să avem şi un secretar de stat la Ministerul Culturii sau Învăţământului, iar acum, avem Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii şi un post de vice-premier. Dezbaterile cu PDL au fost infernale, cu conflicte multiple", a declarat Marko Bela în faţa colegilor săi de formaţiune. .
Referindu-se probabil la cedarea ministerului Dezvoltării Regionale, liderul maghiar i-a asigurat că UDMR nu va face compromisuri fără interes. "Nimeni nu este în stare să spună dacă va fi o guvernare pe termen scurt, mediu sau lung. Vom face compromisuri atâta timp cât vom reuşi implementarea programului UDMR. Să încercăm să ţinem căruţa să nu alunece în jos pe panta pe care am apucat-o", a arătat Marko.
Marko Bela a ţinut să precizeze că relaţia cu PNL a rămas neafectată. "PNL este în continuare partidul cel mai aproape de noi. Am încercat să lucrăm împreună cu PNL, dar ei au alte opţiuni, se văd mai degrabă în opoziţie, însă am căzut de acord să încercăm să avem o relaţie strânsă şi nu vom îngădui ca între noi să fie o relaţie proastă", a conchis preşedintele Uniunii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR adoptare invatamant
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close