Antena 3 CNN Politică UDMR ameninţă cu noi proteste împotriva eliminării maghiarilor din serviciile deconcentrate

UDMR ameninţă cu noi proteste împotriva eliminării maghiarilor din serviciile deconcentrate

UDMR ameninţă cu noi proteste împotriva eliminării maghiarilor din serviciile deconcentrate
Sursa foto: Marko Bela
10 Feb 2009   •   17:21

UDMR ameninţă cu noi proteste în Harghita din partea comunităţii maghiare, în cazul în care Guvernul continuă să elimine reprezentantţii acestei minorităţi din funcţiile locale. Preşedintele Uniunii, Marko Bela a declarat marţi că înalţii funcţionari publici nu ar trebui să fie politizaţi în judeţele cu populaţie predominant maghiară, pentru ?binele ideii de convieţuire".
"Ar trebui să tindem spre o altă situaţie, anume ca aceste funcţii de conducere, şi în general, funcţionarii publici într-adevăr să devină independenţi, soarta şi poziţia lor să nu depindă de apartenenţa politică, şi la fel şi în cazul înalţilor funcţionari publici. În schimb, am înţeles că Guvernul preconizează un pas înapoi, ca din nou aceste funcţii să devină funcţii politice, cu ceea ce nu putem să fim de acord", a afirmat Marko Bela.
Liderul Uniunii a avertizat că această situaţie nu contribuie la liniştirea spiritelor în secuime acolo unde bisericile maghiare şi societatea civilă au organizat, împreună cu reprezentanţii Uniunii, o serie de proteste împotriva politizării instituţiilor locale şi schimbării specialiştilor de etnie maghiară din instituţiile deconcentrate.
"Noi credem că, în cazul comunităţii maghiare, în ceea ce priveşte prezenţa reprezentanţilor acestei comunităţi în anumite funcţii de conducere, mă refer la toate instituţiile deconcentrate, din agricultură, sănătate, învăţământ, mediu, poliţie, nu poate fi abordată ca o problemă politică", a precizat liderul UDMR.
Marko Bela a subliniat că protestele din Covasna ar putea fi urmate de alte acţiuni similare în Harghita dacă politica de epurare politică va continua la nivelul acestor structuri deconcentrate. "Am spus public aceasta problemă, am şi discutat şi cu prim-ministrul şi cu presedintele Geoană, i-am rugat să facă o analiză foarte seriosă legată de prezenţa maghiarilor în diferite instituţii", a afirmat Marko.
El a reiterat că "este spre binele ideii de convieţuire" dacă şi comunitatea maghiară este reprezentată într-o pondere potrivită la nivelul acestor servicii dar şi al prefecturilor din zona Har-Cov. Liderul Uniunii a sugerat că această pondere ar trebui să fie de peste 50% în judeţele cu populaţie majoritar maghiară.
Bisericile istorice maghiar au iniţiat, duminică, un miting care a adunat în faţa Prefecturii Covasna aproximativ 2.500 de maghiari din judeţele Covasna si Harghita. Aceştia au protestat faţă de eventualele înlocuiri ale directorilor maghiari de instituţii descentralizate şi au cerut printr-o petiţie şi autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste maghiari
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close