Antena 3 CNN Politică UDMR, în apărarea viceprimarului Clujului Anna Horvath: „România este guvernată de organizaţii de forţă”

UDMR, în apărarea viceprimarului Clujului Anna Horvath: „România este guvernată de organizaţii de forţă”

UDMR, în apărarea viceprimarului Clujului Anna Horvath: „România este guvernată de organizaţii de forţă”
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Feb 2017   •   22:38

UDMR continuă să creadă în nevinovăţia Annei Horvath, declară liderul Uniunii, Kelemen Hunor, referitor la anunţul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

"S-a dovedit din nou că, astăzi, în România nu se poate vorbi de stat de drept. Aşa cum am subliniat de mai multe ori, ţara este guvernată de organizaţii de forţă, procurorii îşi exercită puterea de influenţă foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o ţară a Uniunii Europene. În calitate de viceprimar, dar şi de politician al Uniunii, Horvath Anna a demonstrat întotdeauna, prin atitudinea sa, că, deşi în aceste condiţii, în care interpretarea legislaţiei este dificilă, nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi, nu există alternativă la reprezentarea intereselor comunităţii maghiare. Prin urmare, trebuie să milităm întotdeauna pentru susţinerea drepturilor noastre, să ne desfăşurăm activitatea politică întotdeauna cu onoare, integritate şi curaj", afirmă Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat.

El subliniază că UDMR "continuă să creadă în nevinovăţia Annei Horvath".

"Uniunea Democrată Maghiară din România a constatat, cu regret, reeditarea unui nou capitol în campania de discreditare a Annei Horvath. După ce în luna octombrie a anului trecut, Direcţia Naţională Anticorupţie a lansat, la adresa acesteia, o serie de acuzaţii în legătură cu posibilitatea săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi a demarat cercetări în acest caz, astăzi, 28 februarie 2017, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a adus noi acuzaţii şi a depus plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie, sub suspiciunea săvârşirii de către Horvath Anna a infracţiunii de conflict de interese", se arată în comunicatul semnat de preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor atrage atenţia asupra modului în care a procedat ANI în cazul Annei Horvath şi vorbeşte despre "suspiciunea de abuz în serviciu".

"În procedurile ANI, acest tip de denunţ imediat - prin care politicianul implicat este privat de dreptul de a demonstra, mai întâi prin recurs la decizia administrativă, că acuzaţiile prezentate sunt nefondate - constituie o excepţie, în mod clar discriminatorie şi ridică suspiciunea de abuz", susţine Kelemen.

În comunicatul citat se subliniază că, potrivit ANI, Anna Horvath este acuzată că în anul 2013, în perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la şedinţa Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea unei finanţări pentru proiecte culturale către mai multe ONG-uri clujene, printre care şi Asociaţia Claudiopolis, în cadrul căreia aceasta deţine calitatea de preşedinte, dar şi Universităţii Sapientia, din partea căreia a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.

În acest context, Kelemen arată că, în informarea trimisă către ANI, încă din luna ianuarie, Anna Horvath a precizat faptul că, în conformitate cu prevederile legii, în luna iunie 2012, cu opt luni înaintea adoptării Hotărârii Consiliului Local, a demisionat, printr-un act notarial, din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Claudiopolis.

"De asemenea, viceprimarul a informat ANI şi cu privire la faptul că s-a aflat în relaţie contractuală cu Universitatea Sapientia doar în perioada dinaintea obţinerii mandatului de consilier local, mai exact în anii 2008, 2009 şi 2010. Raportul de muncă încheiat nu a făcut parte din categoria contractelor interzise de lege - contract individual de muncă sau contract comercial - ci a fost un contract de colaborare, în calitate de cadru didactic, cu plata pe oră. Sumele totale încasate pentru aceste servicii au fost următoarele: 700 lei în 2008, 1.100 lei în 2009 şi 1.400 lei în 2010", mai susţine liderul UDMR.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, marţi, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi a identificat indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în acest caz fiind sesizată şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

"În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, a participat la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociaţia Claudiopolis - Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunităţii în cadrul căreia Horvath Anna deţine calitatea de preşedinte şi alocarea sumei de 30.000 lei Universităţii Sapientia, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic", se precizează într-un comunicat al ANI transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Anna Horvath a încălcat legislaţia privind conflictul de interese atât în materie administrativă, cât şi în materie penală.

În aceste condiţii, ANI a sesizat Serviciul Teritorial Cluj al DNA, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Anna Horvath a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de Codul penal.

"Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Horvath Anna a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", se mai menţionează în comunicatul ANI.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: UDMR Kelemen Hunor stat de drept România
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close