Antena 3 CNN Politică UDMR merge pe mâna PDL. Marko Bela a decis continuarea discuţiilor cu democrat-liberalii

UDMR merge pe mâna PDL. Marko Bela a decis continuarea discuţiilor cu democrat-liberalii

UDMR merge pe mâna PDL. Marko Bela a decis continuarea discuţiilor cu democrat-liberalii
08 Dec 2008   •   15:31

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la finalul Consiliului Permanent al UDMR, că va continua dialogul cu PDL cu scopul constituirii unei coaliţii guvernamentale şi cu scopul construcţiei unui guvern stabil şi, dacă se poate, majoritar.
Potrivit unor surse din formațiune, liderii Uniunii ar fi primit luni asigurări din partea negociatorilor PD-L că problema legii minorităților va fi supusă rediscutării în noua legislatură. Totodată, PD-L ar primi fără prea multe rezerve doleanțele UDMR referitoare la continuitatea la guvernare cam în aceleași ministere pe care le dețin în momentul de față în cabinetu Tăriceanu II.
Șansele mai mari pe care le are PD-L în jocul puterii arbitrat de Cotroceni i-au făcut pe liderii UDMR să nu mai aștepte finalul întâlnirilor paralele care se defășurau luni la PSD și PD-L. Liderul Uniunii, Marko Bela a anunțat că va colabora în continuare cu PD-L pentru formarea unei majorități parlamentare.
"UDMR va colabora în continuare cu PDL, vizând constituirea unei majorităţi guvernamentale şi unui guvern care să facă faţă crizei economice şi să ducă mai departe reforma", a declarat liderul UDMR.
Acesta mai susţine că ar fi fost preferat un guvern format din PNL, PDL şi UDMR.?Am decis să mergem mai departe decât PNL. (...) Nu avem declarații pozitive din partea lor (PNL -n.r.). Colegii mei m-au sfătuit să așteptăm până ce ies cei de la PSD și PD-L? a mai afirmat Marko, sugerând că scenariul unei coaliții PD-L-PNL nu mai este în prezent creditat cu șanse de către membrii Uniunii.
?Am avea nevoie de o majoritate puternică și stabilă, viitoarea guvernare va lua și măsuri dureroase? a explicat președintele Uniunii.
Printre dezideratele urmărite de UDMR se numără și ?descentralizarea reală, ca o profundă condiție în ceea ce privește viitorul program de guvernare? prin trecerea unor atribuții, instituții de la nivel central în domeniul administrației locale.
Conform unor surse din Uniune, sunt vizate desființarea unor agenții guvernamentele, cum ar fi ANL, și preluarea atribuțiilor și fondurilor gestionate deacestea de către autoritățile locale ca un semnal real al procesului de descentralizare. Mai mult, negociatorii Uniunii ar fi comunicat celor din PD-L intenția de a intra la guvernare cu aceleași portofolii deținute în prezent: ministerul dezvoltării și lucrărilor publice, cel al mediului și dezvoltării durabile și cel al telecomunicațiilor.
?Cred ca avem politicieni capabili care își pot avea locul într-o structură guvernamentală? a afirmat Marko, al finalul Consiliului Permanent al UDMR, calificând drept ?prematură? orice discuție pe funcții ministeriale.
Printre alte obiective convenite de UDMR cu PD-L în perspectiva unei noi guvernări se mai numără păstrarea și crearea de noi locuri de muncă pentru a contracara perspectiva șomajului, menținerea cotei unice și scutirea de impozit a profitului reinvestit, dezvoltarea regională și infrastructurală, susținerea agriculturii prin scutirea de taxe a primei intabulări a terenurilor retrocedate, problema salariilor mici, lărgirea drepturilor minorităților, rediscutarea legii drepturilor minorităților.
?Toate problemele le-am discutat, am căzut de acord că trebuie rediscutat acest proiect dar nu am discutat conținutul legii minorităților? a precizat Marko.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UDMR guvernare
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close