Antena 3 CNN Politică UDMR nu crede că regionalizarea se face în 2013: Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ cu un an înainte de alegeri

UDMR nu crede că regionalizarea se face în 2013: Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ cu un an înainte de alegeri

UDMR nu crede că regionalizarea se face în 2013: Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ cu un an înainte de alegeri
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Oct 2013   •   14:06
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că înfiinţarea regiunilor administrative va mai avea loc în actuala legislatură, pentru că nu ar fi timp pentru amendarea Constituţiei, propunând modificarea actualelor regiuni de dezvoltare, pe care le consideră "un eşec total".
Prezent la Arad pentru a participa la comemorările de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, Kelemen Hunor a declarat, într-o conferinţă de presă, că "România nu are nevoie de încă un nivel administrativ între judeţ şi Guvern", iar regiunile economice actuale trebuie reduse în dimensiuni, conform Mediafax.
"România are nevoie de regiuni de dezvoltare mai mici, mai coerente, mai eficiente, fiindcă motorul dezvoltării economice şi sociale sunt aceste regiuni de dezvoltare, dar care în forma lor actuală au constituit şi constituie un eşec total. Regiunile de dezvoltare există, deci legea poate fi modificată în orice moment, dar regiunile administrative nu pot fi înfiinţate, iar cei care guvernează acum România şi-au dat seama că nu au capacitatea de a amenda Constituţia. Fără amendarea Constituţiei, nu se pot introduce regiunile administartive", a declarat Kelemen Hunor.
El a adăugat că în 2014 "referendumul pe Constituţie va fi eventual spre sfârşitul anului, odată cu alegerile prezidenţiale, dacă cumva legea care se află acum la Curtea Constituţională va fi publicată în timp util".
"Eu vă spun, după 2014, în 2015, într-un an preelectoral, nimeni nu se va apuca de o astfel de reformă. Nu poţi să arunci ţara într-un haos administrativ cu un an înainte de alegeri", a declarat liderul maghiar.
Preşedintele UDMR a spus că scopul regiunilor de dezvoltare nu a fost atins: "Scopul era de a micşora diferenţele de dezvoltare economică între judeţe şi ştergerea diferenţelor între regiuni, dar niciunul dintre aceste scopuri nu a fost îndeplinit. Chiar au crescut aceste diferenţe. Cu alte cuvinte, cei bogaţi au devenit mai bogaţi, cei săraci au devenit şi mai săraci".
Kelemen Hunor a ma spus că "ceea ce face acum guvernul privind aducerea anumitor instituţii din judeţe la nivel regional este una dintre greşelile fundamentale".
"Noi am criticat şi vom critica în continuare acest demers, să duci finanţele publice la nivel regional e absolut contraproductiv. Am văzut o situaţie absolut halucinantă în Harghita, acum două săptămâni. Au venit de la Braşov, fiindcă s-a mutat la Braşov Direcţia Regională de Finanţe Publice, şi au cărat mesele, scaunele şi calculatoarele de la Miercurea-Ciuc, fiindcă acolo nu aveau probabil şi scaune unde să se aşeze. Dacă asta înseamnă reformă în sistemul asministrativ, sunt într-o eroare enormă cei care guvernează", a mai declarat liderul UDMR.
Referitor la referendumurile pe care UDMR şi le doreşte în Harghita, Covasa, Mureş, Satu-Mare, Bihor şi Sălaj, Kelemen Hunor a spus că strângerea de semnături de la populaţie se va încheia în 13 - 14 octombrie.
"Am început în şase judeţe să adunăm semnături pentru referendumuri locale (?) privind regiunile de dezvoltare economică, şi subliniez că este vorba despre regiunile de dezvoltare economică. O astfel de reformă nu trebuie făcută fără să-i întrebăm pe cetăţeni, să spună fiecare judeţ din ce regiune doreşte să facă parte", a spus liderul UDMR.
Conform sursei citate, în 8 decembrie ar urma să aibă loc referendumurile în cele şase judeţe "dacă se trece şi de filtrul prefecturilor".
"Dar noi considerăm că atunci cânt eşti democrat şi vrei să ţii cont de părerea cetăţenilor, nu trebuie să te sperii de astfel de referendumuri. Nu poţi să spui când eşti în opoziţie că vrei referendum, aşa cum dorea USL şi a şi făcut la Constanţa în 2011 tot pe acest subiect, dar când eşti la putere să spui că nu se poate, nu e legal, nu e moral şi să adunci argumente false ca să blochezi o astfel de iniţiativă", a declarat Kelemen Hunor, care a încheiat spunând că "va fi o provocare uriaşă" pentru Uniune să mobilizeze oamenii să participe la referendum pentru a se asigura prezenţa necesară.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.
Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.
Kelemen spunea că, în cazul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: "Sunteţi de acord ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureş?", la care se răspunde cu "da" sau "nu".
În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.
 

×
Subiecte în articol: UDMR Kelemen Hunor regionalizare alegeri
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close