x close

UDMR nu susţine suspendarea lui Băsescu. Zgonea, interimar în cazul demiterii preşedintelui. Calendarul suspendării şi ce greşeli a făcut Băsescu

de M.Z.    |    08 Sep 2014   •   15:55
UDMR nu susţine suspendarea lui Băsescu. Zgonea, interimar în cazul demiterii preşedintelui. Calendarul suspendării şi ce greşeli a făcut Băsescu 418 Foto: Intact Images/EPA
Traian Băsescu trebuie suspendat din funcţie pentru că a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a preşedintelui ţării şi şi-a asumat public rolul de preşedinte de facto al partidului Elenei Udrea. Acesta este primul motiv trecut în cererea de suspendare a lui Traian Băsescu. Mai sunt şi alte exemple de situaţii în care Traian Băsescu a încălcat legea fundamentală. Cererea a fost făcută de Călin Popescu-Tăriceanu, iar suspendarea ar putea fi votată peste două săptămâni.


Update 15.55 - Kelemen: UDMR nu susţine suspendarea lui Băsescu
 
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat luni că Uniunea maghiarilor nu e de acord cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

"Este un demers absolut inutil în acest moment şi nu ar trebui să ne ocupăm de asta. Cei care fac asta se uită spre trecut, şi nu spre viitor", a declarat, luni, Kelemen Hunor.
 
UDMR nu va susţine astfel noua suspendare a lui Traian Băsescu, iar acest lucru nu afectează coaliţia de guvernare, susţine Kelemen.
 
Kelemen Hunor spune că Băsescu este oricum de domeniul trecutului, iar clasa polititcă ar trebui să privească spre viitor. 


Update 15.20 - Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu el va ocupa funcţia de preşedinte interimar în perioada în care va fi suspendat Traian Băsescu, deşi este al doilea om în stat. 
 
Şeful Senatului spune că îi va ceda această responsabilitate preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru că el candidează la Preşedinţie. 
 
La prima suspendare a lui Traian Băsescu, interimar a fost Nicolae Văcăroiu, iar la cea de-a doua suspendare, Crin Antonescu. 


Update 14.00 - Ce pierde Băsescu dacă e demis
 
Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
 
a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
 
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
 
c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
 
(3) Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.
Sursa: Legea 406/2001


Update 13.00 - Ce scrie în cererea formulată de Călin Popescu-Tăriceanu pentru suspendarea preşedintelui
 
Traian Băsescu este acuzat în cererea de suspendare făcută de Tăriceanu că şi-a asumat public şi a acţionat clar ca preşedinte de facto al Partidului Mişcarea Populară. Mai mult, şi-a asumat în reperate rânduri rolul de susţinător activ al candidaţilor PMP la alegerile pentru Parlamentul European şi la Preşedinţia României. 
 
Băsescu a încălcat astfel, două articole din constituţie. Articolul 80 prevede că preşedintele ţării veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice şi exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. 
 
Potrivit articolului 84, în timpul mandatului, preşedintele nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
 
Ca o circumstanţă agravantă, în susţinerea pe care i-a acordat-o partidului Elenei Udrea, preşedintele s-a folosit de funcţia sa, dar şi de logistica de la Cotroceni. Preşedintele a mai fost acuzat în trecut de CCR că acţionează conflictual şi că nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. 
 
A treia faptă gravă semnalată de Tăriceanu este intervenţia lui Băsescu la preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, în problema comisarului român din cadrul Comisiei Europene. Nici Constituţia şi nici alt lege nu conferă preşedintelui vreo atribuţie referitoare la desemnarea comisarului european. Guvernul este singura autoritate publică abilitată în acest sens. Preşedintele nu a fost mandatat de Guvern să negocieze la Bruxelles portofoliul ce revine României.
 
Ca urmare, nici această acţiune a lui Băsescu nu poate fi încadrată în prevederile Deciziei Curţii Constituţionale din 2005 referitoare la libertatea de exprimare a opiniilor politice, ea fiind un nou caz de încălcare gravă a Constituţiei, prin depăşirea evidentă a atribuţiilor, se arată în cererea de suspendare.
 
Semnatarii scrisorii acuză faptul că preşedintele promovează raporturi instituţionale în forme necivilizate cu participanţii la viaţa publică, ceea ce încalcă un alt aviz al CCR care condamnă jignirile şi insultele la adresa autorităţilor publice. Chiar dacă acestea pot fi caracterizate ca opinii politice, nu sunt de natură să contribuie la consolidarea ordinii constituţionale, ci dimpotrivă.
 
Traian Băsescu a încălcat aceste norme cu bună ştiinţă în repetate rânduri. 
În scrisoarea de suspendare se arată că perseverenţa şefului statului în a încălca Legea fundamentală, prin repetarea unor fapte abuzive şi care afectează grav funcţionarea democratică a statului de drept, demonstrează o atitudine iremedibială a acestuia. 
 


ÎNCĂLCAREA ART. 80 DIN CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
Preşedintele s-a implicat concret în acţiuni politice de notorietate publică care l-au transformat în liderul de facto al Fundaţiei Mişcarea Populară, fundaţie cu activitate eminamente politică şi al Partidului Mişcarea Populară. 
 

ÎNCĂLCAREA ART. 84 DIN CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
Preşedintele României a declarat că a fost iniţiatorul Fundaţiei Mişcarea Populară, fundaţie cu activitate eminamente politică şi care se află la baza înfiinţării PMP.
 

ÎNCĂLCAREA LEGII 373/2013 ŞI A DECIZIEI CCR NR.53/2005
Intervenţia directă şi instituţională a domnului Traian Băsescu la Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, în problema comisarului român din cadrul Comisiei Europene.
 
 
ÎNCĂLCAREA AVIZULUI 1/2007 AL CCR
Preşedintele României, Traian Băsescu, a promovat raporturi instituţionale în forme necivilizate cu participanţii la viaţa publică. 
Sursa: Cererea de suspendare a preşedintelui


Update 12.15 - Klaus Iohannis şi Vasile Blaga susţin că propunerea de suspendare a lui Traian Băsescu este o "fumigenă" menită să distragă atenţia electoratului. O poziţie oficială a ACL va fi comunicată după şedinţa de astăzi. 
 
Update 12.13 - Şi premierul Victor Ponta ar putea discuta cu parlamentarii puterii despre suspendarea lui Traian Băsescu. Ponta este aşteptat după-amiază în Parlament.

El a avertizat deja că este important ca Traian Băsescu să nu obţină un al treilea mandat la Cotroceni prin interpuşi, indiferent dacă e vorba de Iohannis sau Udrea. 
 
Update 12.05 - Calendarul suspendării

La această oră, are loc prima şedinţă oficială pe tema suspendării. 
 
Şeful Senatului i-a adunat pe liderii grupurilor parlamentare şi le prezintă graficul propus: Tăriceanu vrea ca suspendarea să fie votată peste două săptămâni în plen reunit, adică pe 23 septembrie, iar românii să voteze demiterea la referendum pe 2 noiembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale. 

Şeful Senatului a început să strângă semnături pentru a declanşa procedura în Parlament. Şi PSD analizează posibilitatea unei a treia suspendări. 
________________________________

Ştirea iniţială 11.50

Călin Popescu Tăriceanu a făcut deja cererea pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi începe azi să strângă semnături pentru această acţiune.
 
La ora 12, va avea loc o întâlnire oficială pentru suspendarea lui Băsescu.
 
Preşedintele Senatului este încrezător că, dacă Parlamentul ar decide suspendarea preşedintelui, populaţia ar vota demiterea acestuia.

Tăriceanu a cerut suspendarea preşedintelui Băsescu pentru două încălcări ale Constituţiei: implicare în campania electorală a unui partid şi trădarea intereselor ţării. 
 
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati