Antena 3 CNN Politică UDMR: România "nu este de mult stat naţional în realitate"

UDMR: România "nu este de mult stat naţional în realitate"

UDMR: România "nu este de mult stat naţional în realitate"
Sursa foto: Marko Bela
03 Feb 2009   •   16:31

O ţară ca România unde trăiesc 1,5 milioane de maghiari, "nu poate să fie stat naţional" a declarat marţi, preşedintele UDMR, Marko Bela. Liderul Uniunii a reiterat ideea eliminării sintagmei de ?stat naţional? din Constituţia ţării, apreciind că România "nu este de mult stat naţional în realitate"
?Că în Constituţie există o astfel de definiţie , bineînţeles că contează, fiindcă , la un moment dat ,va trebui modificată Constituţia, dar nici în acst moment România nu este un stat naţional? a declarat Marko.
Liderul UDMR a explicat că în condiţiile în care în această ţară există 1,5 milioane de maghiari, plus mebrii ltor minorităţi conlocuitoare nu se poate vorbi despre România ca stat naţional.
"Dacă vrem să modificăm Constituţia, atunci să nu spunem că nu putem accepta niciodată o soluţie pentru maghiari, ci să spunem ŤCândva va trebui să modificăm Constituţia şi, după aceea, vom impune şi soluţia respectivăť", a arătat Marko.
Preşedintele UDMR a mai spus că, deşi se vorbeşte despre modificarea a "tot ce există în Constituţie", respectiv sistem, atribuţii şi competenţe, nu este normal că, atunci când se vorbeşte despre "o anumită soluţie legată de minorităţi, imediat se fac referiri la actuala Constituţie, de exemplu ideea statului naţional".
Articolul 1 din Constituţie prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România UDMR Constitutie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close