Antena 3 CNN Politică Udrea: Nava România, dusă la cheu. Guvernul Ponta trebuie să nu cadă în capcana lui Tăriceanu din 2008

Udrea: Nava România, dusă la cheu. Guvernul Ponta trebuie să nu cadă în capcana lui Tăriceanu din 2008

Udrea: Nava România, dusă la cheu. Guvernul Ponta trebuie să nu cadă în capcana lui Tăriceanu din 2008
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Apr 2013   •   15:33
Fostul ministru Elena Udrea scrie, pe blogul său, că datorită Guvernului Boc România este astăzi asemenea unei familii care cheltuieşte cam tot atât cât produce, ea susţinând că reponsabilitatea Cabinetului Ponta este de a nu cădea în capcana lui Călin Popescu Tăriceanu din 2008.
Udrea scrie pe blogul său, într-o postare intitulată "Nava România, adusă la cheu", că datele furnizate de Guvern araă că, în 2012, România a reuşit să aibă un deficit bugetar de aproximativ 2,5% din PIB, ceea ce ne pune în postura de a cere Uniunii Europene să ne scoată de sub procedura de deficit bugetar excesiv, începută în anul 2009, după ce Guvernul Tăriceanu a "reuşit performanţa" de a lăsa un deficit de 5,4%. 
"Practic, ne-au trebuit patru ani de zile, cu mari eforturi şi sacrificii, pentru a repara greşelile comise de Guvernul PNL susţinut în Parlament de PSD. Ieşirea din procedura de deficit excesiv este o reuşită a Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, făcută cu mari sacrificii. Atât pentru populaţie, cât şi în plan politic pentru cei care şi-au asumat măsurile", continuă Udrea.
"Din păcate, noi, membrii Guvernului şi Preşedintele, am plătit costurile electorale ale faptului că am luat măsurile care se impuneau. Ne-am sacrificat propria credibilitate pentru a reechilibra bugetar România. La aproape trei ani distanţă de momentul în care s-au luat măsurile acelea atât de nepopulare, spun că mă bucur că am guvernat noi. Pentru că, dacă ar fi fost alţii în postura noastră, mă gândesc la Ponta şi Antonescu, aceştia nu ar fi avut curajul politic să facă ceea ce era necesar. România a avut noroc cu un Guvern şi o majoritate parlamentară responsabile, care au făcut ce a trebuit şi nu ce era mai uşor", susţine Elena Udrea.
Fostul ministru PDL îşi exprimă convingerea că, în viitor, cât mai devreme, "românii vor reevalua guvernarea Boc şi vor realiza că a salvat ţara".
În opinia sa, datorită Guvernului Boc, România este astăzi asemenea unei familii care cheltuieşte cam tot atât cât produce - nu mai consumăm pe datorie. 
"Este o viziune adaptată realităţilor crizei economice care încă se manifestă în Uniunea Europeană. O viziune căreia, din păcate, USL s-a opus, de o manieră populistă, atunci când Preşedintele Băsescu şi Premierul Boc au susţinut nevoia reducerii cheltuielilor bugetare. Din fericire, Guvernul Ponta, constrâns fiind de FMI, a trebuit să o accepte", mai scrie Udrea.
Ea menţionează că în prezent sunt 21 de ţări din 27 ale Uniunii Europene care se află sub procedura de deficit excesiv.
 
"Faptul că România reuşeşte să iasă din acest grup consistent şi compact de ţări care cheltuiesc mult mai mult decât produc este o reuşită de necontestat a Guvernului Boc. Toate reformele ultimilor ani şi toate măsurile de reechilibrare bugetară au condus spre acest deznodământ fericit", consideră Udrea.
Elena Udrea spune că acesta se traduce printr-o imagine foarte bună în ochii posibililor investitori, care văd astfel o ţară stabilizată macroeconomic pe termen lung şi vor veni să investească aici, stare de fapt a condus deja la finanţarea deficitului bugetar, atât cât este el, la costuri reduse pentru România - împrumuturi la un minimum istoric de puţin peste 4%.
"Dincolo de efectele imediate, readucerea sub control a veniturilor şi cheltuielilor bugetare oferă României o perspectivă de creştere economică pe termen lung. Şi asta pentru că suntem printre ţările europene cu cea mai mică datorie publică, iar aceasta este stabilă, eliminând riscul unor derapaje", mai scrie Udrea.
Ea susţine că Guvernul Boc a reuşit să aducă acest echilibru cu costuri mari în timp şi cu sacrificii din partea populaţiei, iar "responsabilitatea care-i revine Executivului condus de Victor Ponta este să nu cadă în capcana lui Călin Popescu Tăriceanu din 2008 şi să dea drumul la cheltuieli bugetare neacoperite, având în vedere că anul viitor este din nou unul electoral". 
"Iar noi ştim cum a obţinut USL voturile din decembrie: prin recuperarea integrală a salariilor bugetarilor şi revenirea asupra impozitului de 5% aplicat unei categorii de pensionari. În acelaşi timp, a dat drumul inflaţiei, până am ajuns ţara europeană cu cea mai mare rată a inflaţiei, iar creşterile veniturilor bugetarilor şi pensionarilor au fost cu mult depăşite de cele ale preţurilor! Guvernul USL are şansa de a finanţa acum proiecte necesare de investiţii, din fonduri guvernamentale sau cofinanţând pe cele din fonduri europene, investiţii care generează locuri de muncă, dar oferă României şi dezvoltarea de care are nevoie. Odată ce premisele au fost create cu sacrificiul electoral al PDL, măcar USL să aibă inteligenţa să folosească această situaţie în folosul românilor, astfel încât toate eforturile din ultimii ani să nu fi fost zădărnicite", încheie Udrea.
 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close