Antena 3 CNN Politică Udrea şi Boc au discutat cu Băsescu. Scenariul de forţă e ruperea unei aripi din PDL -surse

Udrea şi Boc au discutat cu Băsescu. Scenariul de forţă e ruperea unei aripi din PDL -surse

Udrea şi Boc au discutat cu Băsescu. Scenariul de forţă e ruperea unei aripi din PDL -surse
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Mar 2013   •   21:50

Elena Udrea şi Emil Boc au discutat, sâmbătă seară, într-o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, variantele "de lucru" după pierderea puterii în PDL, scenariul de forţă fiind ruperea, în perioada următoare, a unei fracţiuni din PDL, cu Emil Boc vârf de lance, susţin surse PDL.

Scenariul de forţă vizează ruperea, în perioada următoare, a unei facţiuni din PDL cu Emil Boc vârf de lance. Potrivit calculelor taberei Udrea-Boc, fostul premier ar putea fi urmat de un sfert din filialele partidului , cu tot cu activiştii de rând, primarii şi parlamentarii lor, în aşa fel încât noua mişcare să-şi poată crea grupuri parlamentare proprii atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, scrie Mediafax.

În paralel, tabăra Blaga a început, încă de aseară, negocierile cu fiecare filială în parte. Gheorghe Flutur i-a sunat pe liderii semnatari ai moţiunii Udrea pentru a vedea dacă vor să plece din partid sau sunt dispuşi să negocieze.

Înainte de a lua o decizie radicală, susţinătorii Elenei Udrea aşteaptă finalizarea negocierilor din această săptămână. De altfel, Emil Boc a rămas la Bucureşti, cu toate că toţi delegaţii filialei sale s-au întors aseară la Cluj. Între liderii de filiale care au semnat moţiunea Udrea există diferenţe de opinie în legătură cu scindarea, mulţi fiind tentaţi în acest moment să rămână în partid.

Plecarea din partid a nemulţumiţilor este admisă în ambele tabere ca fiind posibilă, însă nimeni nu vrea să facă, deocamdată, primul pas.

Scenariul unei mişcări politice separate de PDL condus de Vasile Blaga îl are în centru pe Emil Boc, cel cu care preşedintele Traian Băsescu a şi intrat în sala de la Romexpo în care s-a desfăşurat Convenţia PDL şi pe care l-a vizitat recent la Cluj-Napoca.

Numele "Mişcarea populară" a fost înregistrat deja de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, la OSIM. În calculul suporterilor Elenei Udrea, tandemul Boc-Udrea ar fi urmat de un sfert din filialele partidului - între care Neamţ, Dâmboviţa, Cluj, Braşov - şi ar avea susţinerea a peste 10 deputaţi şi 7 senatori ai PDL, condiţia pentru a crea grupuri parlamentare proprii, având în vedere precedentul UNPR.

Printre cei încă reticenţi faţă de o astfel de construcţie căreia să i se ralieze şi Traian Băsescu după 2014 ar fi însă însuşi Emil Boc.

Surse din PDL au explicat că Boc ar fi încercat să medieze între cele două tabere, inclusiv la Convenţie, în aşteptarea rezultatului şi nici nu se vede a fi prezidenţiabil în 2014.

Mai mult, liderii de filiale din Ardeal care s-au regrupat în jurul său şi implicit al Elenei Udrea la Convenţie, au rezerve faţă de ideea de a pleca din PDL, cu atât mai puţin cu întreaga organizaţie de militanţi, primari, consilieri. Mare parte din susţinătorii săi puternici - Gheorghe Ştefan, Emil Boc, George Scripcaru, Gheorghe Falcă - sunt primari, pe care o demisie din PDL i-ar obliga la renunţarea la mandat, potrivit legii.

Ca un prim pas, Blaga şi-a luat dinainte de Convenţie o măsură de precauţie, incluzând, prin Statut, foştii lideri ai partidului din oficiu în conducerea centrală a PDL. În acest sens, s-ar miza tocmai pe Emil Boc să găsească un numitor comun între semnatarii celor două moţiuni.

În numele lui Blaga negociază deja secretarul general de până acum, Gheorghe Flutur. Acesta i-a contactat încă de aseară pe liderii de organizaţii care o susţin pe Udrea încercând să îi convingă să cadă la pace cu câştigătorul oficial. Nu a avut însă prea mult succes, singurul compromis la care s-au declarat deschişi până acum semnatarii moţiunii Udrea fiind ca aceasta să rămână lider al grupării lor şi partener egal la discuţii.

×
Subiecte în articol: vasile blaga Emil Boc pdl Elena Udrea pdl
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close