Antena 3 CNN Politică Udrea: Tichetele de vacanţă au paternitate liberală. Orban, prea ocupat cu justificarea ştergerii datoriilor Petromidia

Udrea: Tichetele de vacanţă au paternitate liberală. Orban, prea ocupat cu justificarea ştergerii datoriilor Petromidia

Udrea: Tichetele de vacanţă au paternitate liberală. Orban, prea ocupat cu justificarea ştergerii datoriilor Petromidia
Sursa foto: Elena Udrea
16 Apr 2009   •   16:39

Ludovic Orban nu ştie că Legea tichetelor de vacanţă a fost iniţiată de autoritatea de turism în vremea guvernării liberale, fiind preocupat de justificarea ştergerii datoriilor Petromidia către stat, a declarat joi ministrul Turismului, Elena Udrea. Democrat-liberala a ţinut să dea replica prim-vicepreşedintelui PNL care calificase miercuri drept ?o nesimţire? decizia de emitere a tichetelor de vacanţă din partea singurului minister neafectat de reducerile bugetare operate de Guvern.
Udrea s-a declarat consternată de comportamentul lui Ludovic Orban, "care se consideră un liberal autentic", dar pune în balanţă o măsură care încurajează dezvoltarea celei mai dinamice industrii din lume, a turismului, cu majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor.
"Probabil că Ludovic Orban nu a avut mult timp la dispoziţie pentru a-i asculta pe colegii săi liberali din turism în legătură cu fundamentarea legii tichetelor de vacanţă, ocupat fiind cu mersul industriei petroliere şi cu justificarea ştergerii datoriilor Petromidia către stat, în momentul privatizării acestei societăţi. Nu am fi ajuns în situaţia să vorbim astăzi despre pensii şi salarii mici dacă Guvernul din care făcea parte şi Ludovic Orban nu ar fi avut drept unic interes satisfacerea clientelei politico-economice, golind visteria statului", a afirmat Elena Udrea, citată de Mediafax.
Ministrul a arătat că ideea tichetelor de vacanţă nu-i aparţine fiind preluată de la fosta guvernare liberală. "Legea tichetelor de vacanţă a fost iniţiată de autoritatea de turism în vremea guvernării liberale, iar eu nu am făcut altceva decât să îmi exprim susţinerea pentru această iniţiativă şi să o promovez",
În opinia ministrului Turismului, introducerea tichetelor de vacanţă nu reprezintă nici pe departe un lux pentru România, ci o nevoie elementară.
"În lipsa satisfacerii acestei nevoi, turismul din România ar fi fost complet pulverizat de actuala criză financiară şi economică, asfel că ne-ar fi trebuit probabil zeci de ani să îl reconstruim", a afirmat Udrea.
Ordonanţa Guvernului aflată în vigoare prevede că instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. În 2009 aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Udrea turism tichete vacanţă Orban datorii
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close