Antena 3 CNN Politică Un deputat PSD cere declararea liderului Jobbik PERSONA NON-GRATA

Un deputat PSD cere declararea liderului Jobbik PERSONA NON-GRATA

Un deputat PSD cere declararea liderului Jobbik PERSONA NON-GRATA
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Aug 2013   •   14:43
Deputatul PSD Bogdan Diaconu spune, într-un comunicat, că solicită MAE declararea liderului Jobbik Vona Gabor persona non-grata, menţionând totodată că va depune la începutul sesiunii parlamentare o propunere legislativă "pentru interzicerea manifestărilor şi organizaţiilor de tip extremist".
"Solicit Ministerului de Externe declararea de urgenţă a cetăţeanului maghiar Vona Gabor persona non-grata pentru declaraţiile sale fără precedent împotriva statului român. Incitarea publică la conflicte cu România reprezintă o escaladare a extremismului maghiar la care statul român nu are voie să rămână fără replică. De asemenea, activitatea partidului Jobbik şi a organizaţiilor extremiste paramilitare maghiare trebuie interzisă pe teritoriul românesc", susţine deputatul PSD, într-un comunicat transmis duminică, citat de Mediafax.
El menţionează totodată că va depune la Parlament la începutul viitoarei sesiuni un proiect de lege "prin care să fie interzise manifestările de orice fel (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) care, prin obiectul, desfăşurarea sau mesajele lor aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constitu?ia României". 
"Proiectul de lege prevede de asemenea ca persoanele de cetăţenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constitu?ia României să fie considerate persona non-grata pe teritoriul României. Pentru a opri extremismul la sursă, proiectul propune ca partidele politice, funda?iile, ONG-urile sau orice fel de organizaţii juridice sau non-juridice înregistrate în afara României care promovează mesaje şi/sau desfăşoară acţiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constitu?ia României să fie declarate indezirabile pe teritoriul României, iar activitatea lor în interiorul graniţelor României să fie interzisă", mai spune Diaconu în comunicat.
Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România
Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.
"Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede", a susţinut Vona Gabor.
Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.
"Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.
 

×
Subiecte în articol: deputat PSD lider jobbik
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close