Antena 3 CNN Politică Ungureanu: Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniei de limbă maghiară va fi discutată azi în Parlament. Ce şanse de reuşită au maghiarii?

Ungureanu: Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniei de limbă maghiară va fi discutată azi în Parlament. Ce şanse de reuşită au maghiarii?

Ungureanu: Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniei de limbă maghiară va fi discutată azi în Parlament. Ce şanse de reuşită au maghiarii?
Sursa foto: foto: antena3.ro
de O.P.    |    13 Mar 2012   •   05:24

Ministrul educaţiei este acuzat că şantajează Universitatea de Medinică şi Farmacie din Târgu Mureş pentru a rezolva situaţia secţiei în Limba maghiară. La nivel de coaliţie, UDMR face presiuni pentru ca Hotărârea de înfiinţare a secţiei să fie adoptată urgent de Guvern. Preşedinţii PDL şi UDMR s-au întâlnit cu premierul ca să discute acest subiect, după ce parlamentarii uniunii au refuzat să participe la şedinţele din Parlament. În cele din urmă, s-a decis ca hotărârea să fie introdusă în primă lectură pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi şi va rămâne zece zile în dezbatere publică.

Conducerea UMF Tîrgu-Mureş a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei, în care este ameninţată cu tăierea finanţării, dacă nu se se înfiinţează secţii cu predare în limba maghiară. Rectorul spune că a fost sunat personal de Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care i-a cerut să modifice Carta Universităţii.

Profesorii maghiari de la UMF Tîrgu-Mureş nu recunosc nici Carta, nici conducerea Universităţii. UDMR cere ca problema să fie rezolvată prin Hotărâre de Guvern.

USL acuză PDL şi UDMR că încalcă Constituţia şi fac troc cu autonomia universitară a UMF Tîrgu-Mureş.

Senatorul Dan Voiculescu suţine că reacţia democrat-liberalilor în faţa şantajului DDMR este previzibilă: "Şantajul UDMR, care refuză să mai participe la acţiunile Parlamentului pentru a forţa înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la Tîrgu Mureş, este tipic pentru actuala coaliţie de guvernare. Foarte probabil, PDL va ceda acestui şantaj, aşa cum a făcut-o, de exemplu, în cazul predării geografiei şi istoriei în limba maghiară", spune senatorul Dan Voiculescu.

USL a anunţat că va depune moţiune de cenzură, dacă Guvernul adoptă hotărârea de înfiinţare a secţiei în limba maghiară, la UMF Târgu Mureş.





×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close