Antena 3 CNN Politică USL cere puterii un grup de lucru comun pentru o nouă Lege electorală care să sancţioneze "parlamentarii penali"

USL cere puterii un grup de lucru comun pentru o nouă Lege electorală care să sancţioneze "parlamentarii penali"

USL cere puterii un grup de lucru comun pentru o nouă Lege electorală care să sancţioneze "parlamentarii penali"
Sursa foto: Foto: worldchanged.eu
26 Mar 2012   •   12:59

Liderul PSD Victor Ponta a anunţat, luni, după şedinţa conducerii USL, că Uniunea solicită puterii formarea unui grup de lucru putere-opoziţie pentru elaborarea cât mai rapid a unei noi legi electorale prin care să se evite ca în Parlament să mai existe "alţi Boldea", informează Mediafax.
       
El a menţionat că această iniţiativă a pornit de la cazul Boldea şi de la ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu parlamentari condamnaţi, "parlamentari penali", care votează în Parlament şi care au schimbat formaţiunea politică, fără a-şi pierde mandatul.
   
Grupul de lucru ar urma să fie asemănător celui din 2007-2008 şi va stabili modul în care se desemnează candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor, numărul membrilor Parlamentului şi "responsabilitatea parlamentară în situaţii de genul celei a lui Boldea".
   
"Acum trebuie să plece preşedintele din Coreea de Sud în Kenia, să bată, practic, toată lumea în lung şi-n lat după el. Cred că trebuie să tragem învăţăminte din acest exemplu, trebuie să modificăm rapid Legea electorală în aşa fel încât să existe o responsabilitate clară, un mod de selecţie al partidelor, dreptul alegătorilor de a-i trimite în Parlament pe cei pe care îi votează", a arătat social-democratul.
   
Liderul PSD a aminitit că din iunie 2011 există o propunere legislativă, semnată de cei doi copreşedinţi ai USL, în care se propune scrutin majoritar uninominal într-un singur tur, reducerea numărului de parlamentari şi pierderea mandatului de către parlamentarii care părăsesc formaţiunea politică ce i-au propus în alegeri.
   
Victor Ponta a arătat că puterea se teme de un vot uninominal pur, de reducerea numărului parlamentarilor şi de sancţionarea traseiştilor.
   
Ponta a spus că acest grup de lucru ar putea să-şi desfăşoare activitatea sub medierea unei organizaţii neguvernamentale, eventual Pro Democraţia.
   
"Să terminăm cu demagogia de televizor a PDL-iştilor de frunte. Dacă nu avem legea până la 1 iunie înseamnă că vom vota pe legea actuală şi vom avea alţi Boldea", a susţinut acesta.
   
Copreşedintele USL a menţionat că Guvernul Ungureanu a trecut de Parlament cu votul a doi parlamentari condamnaţi definitiv, trei condamnaţi în primă instanţă şi opt parlamentari aflaţi în faza de urmărire penală.
   

×
Subiecte în articol: USL Victor Ponta
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close