Antena 3 CNN Politică USL revine din vacanţă. Ce probleme se află pe agenda uniunii în perioada următoare

USL revine din vacanţă. Ce probleme se află pe agenda uniunii în perioada următoare

USL revine din vacanţă. Ce probleme se află pe agenda uniunii în perioada următoare
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    14 Aug 2013   •   07:57

Vacanţa s-a încheiat, USL revine la treabă. Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut deja o primă întâlnire, iar agenda celor doi este extrem de încărcată. Totuşi, Antonescu a spus ieri că nu şi-a terminat concediul.


În perioada următoare, Crin Antonescu şi Victor Ponta au o serie de probleme de rezolvat, atât la nivelul Uniunii, cât şi în ceea ce priveşte guvernarea social-liberală. 
 
1. În topul listei premierului, este privatizarea CFR Marfă. Victor Ponta va trebui să decidă dacă vinde compania Grupului Feroviar Român, asta după ce reprezentanţii CSAT au precizat că nu intră în competenţa lor un aviz pe hotarârea de privatizare. Responsabilitatea revine aşadar Ministerului Transporturilor şi Guvernului. 
 
2. Chiar în această perioadă, se desfăşoară o evaluare a miniştrilor, în urma căreia este posibil să asistăm la o remaniere guvernamentală. Un lucru este cert - numirea unui nou ministru în fruntea Ministerului Trasporturilor. Ministerul revine liberalilor, iar până acum nominalizat este Ovidiu Silaghi. Preşedintele Traian Băsescu va anunţa pe 23 august dacă îl va accepta pe Silaghi pentru portofoliul Transporturilor.
 
3. Liderii USL trebuie să găsească o rezolvare şi la problema incompatibilităţilor din administraţia locală. Se vorbeşte de peste 1.000 de aleşi locali, majoritatea USL, care au fost găsiţi incompatibili de ANI. Printre aceştia se numără preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, dar şi primarul Sibiului, Klaus Johannis.
 
4. Printre problemele rămase nerezolvate se află şi Protocolul de funcţionare al USL. După ce la sfârşitul lunii mai, preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa că protocolul este suspendat, în luna iulie acesta spunea că lucrurile au revenit la normal. Premierul preciza atunci că protocolul funcţionează, însă necesită o serie de amendamente legate de solidaritatea guvernamentală şi parlamentară. Aceste amendamente ar urma să fie adoptate la sfârşitul lunii august. 
 
5. Victor Ponta şi Crin Antonescu trebuie să medieze şi numeroasele conflicte din teritoriu, între PNL şi PSD. În mai multe judeţe, problemele USL sunt legate de numirile în deconcentrate, precum şi de încheierea la nivel local a unor alianţe cu PDL şi PPDD. Mai mulţi lideri din teritoriu au anunţat că nu exclud varianta suspendării protocolului USL.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close