Antena 3 CNN Politică USR pregăteşte un tun de aproape 10 miliarde de euro în sănătate! Proiectul de OUG făcut la Ministerul Sănătăţii

USR pregăteşte un tun de aproape 10 miliarde de euro în sănătate! Proiectul de OUG făcut la Ministerul Sănătăţii

USR pregăteşte un tun de aproape 10 miliarde de euro în sănătate! O spun la unison atât cei din opoziţie, dar şi surpriză, aliaţii de la putere, liberalii. Am obţinut în exclusivitate proiectul de OUG care a fost făcut la Ministerul Sănătăţii, început de Vlad Voiculescu, terminat de ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă.

USR pregăteşte un tun de aproape 10 miliarde de euro în sănătate! Proiectul de OUG făcut la Ministerul Sănătăţii
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2021   •   11:00

Astel cei de la USR vor să înfiinţeze o Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, care să controleze tot, construirea celor 3 spitale regionale, dar şi peste 30 de investiţii în spitale prin fonduri PNRR. Lovitura este cu atât mai mare cu cât, această agenţie a fost inclusă în planul European, atenţie fără ca premierul Cîţu să ştie. O spune Ludovic Orban, iar Antena 3 are stenograme exclusive. Vasile Marcu a aflat totul despre această tevatură din coaliţie.

Având în vedere că, pentru realizarea la termen și în mod corespunzător a proiectelor de construcție a celor trei spitale regionale, este necesară gestionarea acestora de către o entitate specializată exclusiv în dezvoltarea infrastructurii de sănătate, cu personal corespunzător și expertiză înaltă, un centru de excelență în domeniu, finanțarea activității căreia să fie asigurată în principal din fonduri europene.

Luând în considerare că înființarea unei agenții specializate în investițiile în domeniul sănătății este una dintre măsurile prevăzute în Programul de Guvernare 2020-2024 pentru stimularea investițiilor în acest domeniu.

Întrucât in Planul Național de Redresare și Reziliență infiintarea agentiei specializate în investițiile în domeniul sănătății este prevăzută ca o condiționalitate în cadrul reformei din domeniul sănătății, care să fie îndeplinită până în luna a anului curent, în caz contrar platile de la Comisia Europeană pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență fiind suspendate.

Se înfiinţează Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul sănătății, având drept rol principal dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică, denumită în continuare ANDIS.

ANDIS este instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății, finanţată din venituri proprii și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății.

Scandal de proporții în Coaliție! PNL îi acuză pe cei din USR că vor să dea un tun marca Vlad Voiculescu prin ministrul Ghinea

AVEM PROIECTUL DE OUG prin care se înființează Agenția Națională pentru Dezvolatarea Infrastructurii în sănătate. Adică Agenția care să controleze ce înseamnă banii și proiectele pentru spitale, introdusă și în PNRR. Liberalii nu sunt de acord!   

Avem proiectul de OUG prinn care se înfiinţează ANDIS. Cei de la PSD spun că Infiintarea ANDIS care va gestiona tot ce inseamna constructie de spitale este doar crearea aparentei instituționale. In fapt ANDIS va externaliza realizarea studiilor si proiectelor dar si executia lucrarilor de construcție. Infiinţarea acesteia conduce la riscul de blocare a tuturor investițiilor în sistemul de sanătate pentru o perioadă de cel puțin 3-4 ani. Investițiile în sistemul sanitar se suprabirocratizează, se centralizează și depind în finanțare de aprecierea arbitrară a ANDIS.

Practic această agenție va gestiona toate proiectele de investiții în sistemul sanitar inclusiv cele din subordinea autoritatilor locale. Coroborat cu calendarul de operaționalizare, pt ca scrie in PNRR care sunt termenele, totul se blochează până în anul 2024.

Pe de altă parte, se dă peste cap tot fluxul de administrare și de finanțare de la nivel local și se încalcă principiul subsidiarității Liberalii spun pe surse ca premierul Citu nu a stiut de aceasta agentie introdusa in PNRR.

×
Subiecte în articol: USR sănătate PNRR
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close