Antena 3 CNN Politică Ce este "taxa pe soare", aprobată de Guvern în plină criză energetică. USR va sesiza Comisia Europeană

Ce este "taxa pe soare", aprobată de Guvern în plină criză energetică. USR va sesiza Comisia Europeană

USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța de urgență ce introduce taxa pe soare. Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României, anunță un comunicat.

Ce este "taxa pe soare", aprobată de Guvern în plină criză energetică. USR va sesiza Comisia Europeană
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Laura Dinu    |    05 Dec 2022   •   12:46

”Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanța de urgență care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, potrivit Mediafax
 
Taxa pe soare se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde de exemplu). IMM-rile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie. 
 
Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați. Directiva lasă anumite excepții, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. 
 
Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând dorește Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca și a IMM-urilor și fermelor care instalează o putere de 30 kW. 

Acestă taxă pe soare face referire la prosumatori, acei oameni care folosesc panourile solare pentru energia regenerabilă și despre care statul român spune că în acest moment ar trebui să aibă un contor diferit față de cel care este deja conectat la energia electrică.

Aceștia motivează că, în funcție de consumul de energie pe care îl au aceste persoane, energie regenerabilă, trebuie să poată plăti o taxă către stat.

Până în anul 2024 ar trebui să fie montate astfel de contoare inteligente.

Reamintim faptul că, din anul 2024, aceste contoare vor deveni obligatorii.

Cei care folosesc energia regenerabilă vor fi nevoiți să aibă în locuințe astfel de contoare, dacă folosesc energia din panourile fotovoltaice.

×
Subiecte în articol: USR
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close