Antena 3 CNN Politică ?Utecistul? Boc, către ?titirezii? liberali: ?Adio salariilor de 30 de mii de euro pentru clientela voastră?

?Utecistul? Boc, către ?titirezii? liberali: ?Adio salariilor de 30 de mii de euro pentru clientela voastră?

?Utecistul? Boc, către ?titirezii? liberali: ?Adio salariilor de 30 de mii de euro pentru clientela voastră?
Sursa foto: Emil Boc
24 Sep 2009   •   13:48

Confruntări de limbaj dure în plenul parlamentului reunit la dezbaterea moţiunii de cenzură. Liderii PNL şi PDL nu au precupeţit nici un efort oratoric pentru a-şi încondeia cât mai plastic rivalii politici. ?Beneficiar? al epitetelor liberale, zugrăvit în culori de ?mecanic beat de euforia reformei şi a prafurilor uşoare?, făcut ?utecist? de predecesorul său, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Emil Boc i-a acuzat pe liberali că se agită "ca titirezul" pentru a-şi apăra clientela politică căreia i-a asigurat salarii foarte mari în agenţii.

Amnezie liberală

"Oameni politici ai PNL, clientela voastră politică a fost recompensată cu asemenea salarii, aveţi amnezie! Este păcat că un fost ministru al Finanţelor să aibă amnezie şi să uite cum a girat un asemenea buget din fondurile românilor", a declarat Boc, după ce fostul ministru al Finanţelor, Varujan Vosganian, i-a cerut să dea numele bugetarilor care, după spusele sale, ar fi încasat salarii de 30.000-40.000 de euro lunar.

"Noi am pus capăt unui asemenea dezmăţ, de aceea vă doare, de aceea vă agitaţi ca un titirez aici, pentru că vă doare că am pus capăt unei asemenea politici aberante. Adio domnule Tăriceanu, adio domnule Vosganian, adio salariilor de 30.000 de euro, la revedere! Vremea guvernării dumneavoastră a trecut (...). Gata d-le Vosganian, nu mai aveţi agenţii prin care să vă finanţaţi campaniile electorale din fondurile lor, gata cu acele venituri proprii ale agenţiilor!", a mai declarat premierul.

Boc i-a mai acuzat pe fostul prim-ministru Tăriceanu şi ministrul Finanţelor din Guvernul anterior, Varujan Vosganian, că încearcă să inducă lumea în eroare confundând plăţile acordate în avans de Uniunea Europeană cu fondurile efectiv absorbite de România, precizând din nou că valoarea banilor atraşi în ultimii ani de la UE este extrem de scăzută.
"Unde sunt miliardele de euro de la Uniunea Europeană? Aţi făcut 5 kilometri de autostradă, nu aţi făcut nimic din banii UE, pentru că nu i-aţi absorbit", a spus Boc parlamentarilor Opoziţiei.

Boc s-a referit şi la criticile formulate de liderul PNL, Crin Antonescu, la adresa Guvernului, arătând că nu există niciun proiect de lege sau amendament iniţiat de acesta. "Este uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune", i-a transmis Boc liderului PNL.

Tăriceanu: "Partidul Comunist merg înainte prin utecistul Boc"

Cu doar câteva zeci de minute înainte de replica premierului, liberalul Călin Popescu Tăriceanu a intervenit în dezbatere, numindu-l pe Boc "utecist" care promovează o Românie comunistă.

"Câteodată am senzaţia că există un blestem care planează asupra României. Un lider politic binecunoscut spunea acum vreo patru ani şi jumătate că România are ghinion că trebuie să aleagă între doi foşti comunişti, am impresia că ghinionul continuă pentru că astăzi suntem puşi în situaţia să constatăm că avem un prim ministru care nu mai este un fost comunist, ci un fost utecist", a spus fostul prim-ministru, dedicându-i şi un "vers simpatic" din perioada comunistă, adaptat situaţiei-"Ceauşescu nu fii trist, partidul merge înainte prin utecistul Boc".
Tăriceanu a arătat că ceea ce premierul Boc prezintă ca o mare realizare, Legea salarizării unitare, pune bazele egalitarismului.  "Echitabil înseamnă a recunoaşte valoarea pe o ierarhie a salariilor care răsplăteşte munca, pregătirea pofesională. Ceea ce se întâmplă cu această lege nu este echitate, este egalitarism pur şi este regretabil că se întâmplă aşa numai că domnul Boc, făcând uz de foarte multe cuvinte, dar de zero idei, zero soluţii şi zero răspunderi, a vorbit despre guvernarea lui "se face totul, vom drege, va fi bine", în situaţia în care ştim foarte bine că e catastrofal", a spus fostul prim-ministru liberal.
Tăriceanu s-a legat şi de modul în care au fost folosite fondurile comunitare de către fosta şi actuala aguvernare. "Nu demult, domnul Geoană, care lipseşte de la această şedinţă, spunea că fondurile comunitare absorbite de România, în perioada guvernării Tăriceanu, au fost 0. Am aici raportul UE, care arată că la finele anului 2008, după intrarea în Uniune, România absorbise în total 4,2 milioane de euro şi nu 0. 0 este domnul Geoană, 0 este domnul Boc", a mai afirmat Tăriceanu, susţinut de aplauzele liberalilor din sală.

Varujan Vosganian i-a ţinut hangul: "Vă somez, domnule prim-ministru să spuneţi cine sunt persoanele care au luat salarii de 30.000 şi 35.000 de euro. Altfel, se poate spune că asmuţiţi împotriva bugetarilor. Nici nu mai ştiti pe cine să arătaţi cu degetul, ca Shiva. Trăiţi, domnule, în prezent! În gramatică există şi indicativ prezent. Eu ştiu că mulţi dintre dvs. nu au prejudecăţi gramaticale", a declarat Vosganian.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close