Antena 3 CNN Politică Valeriu Zgonea, la Poliție. Fostul șef al Camerei Deputaților a mers să semneze controlul judiciar

Valeriu Zgonea, la Poliție. Fostul șef al Camerei Deputaților a mers să semneze controlul judiciar

Valeriu Zgonea, la Poliție. Fostul șef al Camerei Deputaților a mers să semneze controlul judiciar
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Feb 2017   •   08:13

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a ajuns joi dimineață la secţia de poliţie, pentru a semna controlul judiciar. Zgonea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti. 

Fostul şef al camerei Deputaţilor nu a dat declaraţii jurnaliştilor la ieşirea din secţia de poliţie.

Anchetatorii spun că Zgonea a primit cadou o vacanţă la Viena şi i-au fost acoperite cheltuielile pentru construirea unei case, totul pentru numirea într-o funcţie publică a fiicei unui om de afaceri şi coleg de partid.

Cu o zi în urmă, Valeriu Zgonea a dat timp de trei ore explicaţii procurorilor DNA. La ieşire, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc.

Lămuririle au venit după scurt timp, din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Zgonea a fost acuzat trafic de influenţă şi pus 60 de zile sub control judiciar. 

Potrivit procurorilor, începând din 2012, la scurt timp după ce a devenit preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea ar fi primit peste 50.000 de lei din partea lui Dumitru Dobrică, fost consilier judeţean în Buzău şi om de afaceri. 

”Inculpatul Zgonea Valeriu - Ștefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna”, se arată în comunicatul DNA Ploieşti.

În schimbul acestor bani, Zgonea trebuia s-o numească pe fiica lui Dobrică în funcţia de președinte al Centrului Național de Management din Ministerul pentru Societatea Informațională, condus la vremea respectivă de Dan Nica. 

Tânăra a fost pusă în funcţie un an mai târziu, deși nu avea niciun fel de pregătire în domeniu. La 27 de ani, Ionela Dobrică este acum unul dintre cei mai tineri deputaţi PSD. 

Într-o postare pe Facebook, tânăra deputată susţine că nu are nicio legătură cu dosarul lui Valeriu Zgonea. 

”Numirea mea în funcția de subsecretar de stat a fost făcută la propunerea PSD și a respectat toate prevederile legale”, a scris Ionela Dobrică pe Facebook.

Alături de Zgonea, în acest dosar este urmărit penal şi fostul consilier judeţean Dobrică, pentru cumpărare de influenţă. Nu este prima dată când Dumitru Dobrică are probleme cu legea. În 2013, s-a descoperit că firmele sale erau beneficiarele mai multor contracte cu autorităţi publice din Buzău, inclusiv cu Consiliul Judeţean, lucru pentru care ANI l-a acuzat de conflict de interese. 

Inspectorii Curţii de Conturi au arătat că lucrările decontate ilegal de firma lui Dobrică au prejudiciat bugetul local cu aproape cinci milioane de lei.

×
Subiecte în articol: control judiciar Politie valeriu zgonea
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close