Antena 3 CNN Politică Vara trecută: Băse + Viktor Orban = LOVE. Acum: Orban a căzut în dizgraţia preşedintelui nostru

Vara trecută: Băse + Viktor Orban = LOVE. Acum: Orban a căzut în dizgraţia preşedintelui nostru

Vara trecută: Băse + Viktor Orban = LOVE. Acum: Orban a căzut în dizgraţia preşedintelui nostru
de O.P.    |    13 Aug 2013   •   05:53

 Lista neagră a lui Traian Băsescu devine tot mai lungă. Viktor Orban şi Laszlo Tokes au căzut în dizgraţia preşedintelui, deşi amândoi l-au susţinut în toate campaniile electorale şi l-au ajutat să boicoteze referendumul de demitere din vara trecută. Cu toate acestea, Traian Băsescu nu a ezitat să atragă atenţia că România va pune la punct Budapesta.

Traian Băsescu a sărit la gâtul politicienilor maghiari care au făcut în week-end declaraţii cu accente radicale. Nu l-a iertat însă nici pe Viktor Orban, omul căruia îi datorează practic mandatul actual de preşedinte.

Cu o zi înainte de referendumul pentru demiterea preşedintelui, premierul maghiar şi-a îndemnat susţinătorii să nu meargă la urne pentru a nu se întruni cvorumul.

AUGUST 2012: VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei: "Aş dori să urez românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nici o decizie mâine (n.red-duminică). este o posibilitate, azi este sâmbătă. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită şi de maghiarii din România. Îi invit pe maghiari să simtă greutarea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru viitorul câtorva decenii".

Prietenia politică dintre Băsescu şi Orban este însă mai veche. Şeful statului l-a primit de câteva ori la Cotroceni pe premierul maghiar, iar la Consiliul European din primăvară au fost fotografiaţi împreună râzând, deşi la Bucureşti era în toi scandalul arborării steagului secuiesc.

Cei doi şi-au unit forţele în toate campaniile electorale din România sau Ungaria pentru a obţine voturile maghiarilor cu dublă cetăţenie din Transilvania. Iar preşedintele nu s-a ferit să recunoască public acest lucru. Mai mult, la succesul lui a pus umărul şi europarlamentarul Laszlo Tokes căruia Băsescu îi mulţumea în 2010.

IULIE 2010, TRAIAN BĂSESCU: Domnu Tokes, vă mulţumesc mult şi dvs. şi lui Viktor Orban pentru susţinerea pe care mi-a dat-o la alegerile prezidenţiale, dar totuşi 75% dintre etnicii maghiari au votat cu mine în turul doi. Sunteţi cam mulţi, nu vă pot fi recunoscător la toţi odată.

Însă, când vine vorba de şeful statului, de la mulţumiri la critici, e un singur pas.

Dacă relaţiile dintre Băsescu şi Orban s-au răcit, rămâne de văzut. Cert e că cei doi fac parte din aceiaşi familie politică europeană şi nu ar fi de mirare ca la alegerile de anul viitor să tragă din nou în aceeaşi direcţie.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close