Vasile Blaga a eliberat biroul folosit de preşedintele Senatului. Crin Antonescu îi va lua locul

de M.Z.    |    L.D.    |    03 Iul 2012   •   17:29
Vasile Blaga a eliberat biroul folosit de preşedintele Senatului. Crin Antonescu îi va lua locul Foto: Intact Images
Update 23.00 - Preşedintele PDL, Vasile Blaga, proaspăt demis din fruntea Senatului, şi-a eliberat biroul folosit de preşedintele acestei Camere a Parlamentului, după ce liderul PNL Crin Antonescu a fost ales drept noul preşedinte al Senatului.
   
Vasile Blaga a luat din birou documente şi obiecte personale în cursul după-amiezii de marţi, după ce plenul Senatului a decis revocarea sa din funcţie.
   
Totodată, şi-au eliberat birourile şi consilierii lui Vasile Blaga.


Update 20.12
- Preşedintele PDL, Vasile Blaga, anunţă că a contestat în urmă cu câteva minute la Curtea Constituţională revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului.
   
"Nu ţin de funcţie, dar nu pot să asist pasiv la încercarea de acaparare a tututor instituţiilor statului", a spus Blaga.
   
Liderul PDL a precizat că Biroul Permanent a fost întrunit cu încălcarea Regulamentului şi nu a lucrat în cvorum. Blaga a mai spus că USL nu a motivat cererea de revocare.
   
El a amintit că există patru decizii ale CC în care se arată că preşedinţii Camerelor sunt revocaţi doar la propunerea grupurilor care i-au propus.


Update 17.47
- Crin Antonescu este prima propunere pentru şefia Senatului, din partea PNL.

Update 17.44
- Preşedintele PDL Vasile Blaga a fost revocat, marţi, din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Update 17.26
-
Şedinţa Senatului pentru revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga a început, marţi, la ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa fiind condusă de către vicepreşedintele forului legislativ Ioan Chelaru (PSD). Chelaru a menţionat că preşedintele Senatului nu poate conduce şedinţa în care se discută revocarea sa.
   
Ioan Chelaru a precizat că într-o şedinţă a Biroului permanent care a avut loc în urmă cu 25 de minute s-a stabilit ca el să conducă şedinţa. El a precizat că şi-au înregistrat prezenţa 71 din 124 de senatori, cvorumul fiind îndeplinit.
   
Senatorii PDL nu sunt prezenţi, cu excepţia lui Alexandru Pereş.
   
Ordinea de zi care cuprinde revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga şi numirea unui nou preşedinte al Senatului a fost aprobată cu 69 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

Update 16.26
- Judecătorii CCR sunt acum la curte, fiind pregătiţi potrivit surselor pentru o şedinţă fulger. Aceştia se aşteaptă ca revocările să fie contestate.

Update 15.59 - Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat, marţi, că va face plângere penală împotriva lui Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, deoarece actul semnat astăzi, privind suspendarea şefului Senatului, este unul ilegal.

Update 14.50 - Ce motive invocă USL în solicitarea de revocare a lui Blaga de la şefia Senatului

Update 14.18 - În urma acestei decizii a Senatului, Vasile Blaga a spus că USL pregăteşte, practic, o lovitură de stat.

Update 13.53 - Biroul Permanent (BP) al Senatului a decis, cu majoritate, revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.

USL a convocat Biroul Permament în mod statutar, după ce Blaga a spus că nu va pune pe ordinea de zi cererea USL de revocarea a sa din funcţia de preşedinte al Senatului.

Biroul permanent s-a întrunit în absenţa preşedintelui Senatului, Vasile Blaga. Au fost prezenţi la şedinţă şapte din cei 11 membri ai Biroului şi, potrivit lui Ioan Chelaru (PSD), aceştia au votat în unanimitate convocarea sesiunii extraordinare. Au fost prezenţi doar reprezentanţi ai USL şi liderul de grup de la UDMR.

Acum, hotărârea a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Următorul pas în această chestiune este intrarea în plenul Camerei, unde se va vota. Şedinţa va începe la ora 17.

Vasile Blaga susţine, în continuare, că gestul USL este ilegal, deoarece, potrivit deciziei CCR, revocarea din funcţie a şefului Senatului lui se poate face numai de cei care l-au propus, în speţă, PDL.


Update 11.27 - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, este propunerea USL pentru postul de preşedinte al Senatului, potrivit unor surse citate de Antena 3.
_____________________________________________________________

Grupurile PSD şi PNL vor solicita, marţi, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei camere, Vasile Blaga, potrivit unor surse parlamentare, citate de Mediafax.

"Astăzi (marţi - n.r.), la plenul de la Senat de la 17.00 vom cere revocarea lui Blaga, pe considerentul că majoritatea trebuie să fie reprezentată în fruntea acestui for", potrivit surselor oficiale.

Cei din USL au făcut această solicitare, care va merge la birourile reunite, care se vor întâlni marţi, la ora 13.

Procedura de revocare a alui Blaga va fi una complicată. USL susţine că face acest demers, pentru că s-a încălcat de foarte multe ori acest regulament al Camerelor şi din această cauză, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului ar trebui să fie revocaţi.

În ceea ce priveşte procedura de revocare din funcţie, membrii USL spun că nu numai grupul care i-a propus pe cei doi îi poate revoca, aşa cum spune legea, ci ei pot fi revocaţi dacă s-au constatat încălcări grave.

În replică, şeful Senatului a spus că nu va fi ce acord cu o asemenea sesiune extraordinară.

"Nu voi putea pune pe ordinea de zi un astfel de demers, atâta timp cât nu respectă legea şi Constituţia. E neconstituţional, există o decizie a Curţii Constituţionale care spune în ce condiţii poate fi concovat regulamentul Camerei", a declarat preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

În plus, Blaga a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională din România (CCR) solicitarea USL de revocare.

Marţi, USL a depus cererile de revocare din funcţie a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a anunţat Vasile Blaga, precizând că demersul este neconstituţional.

În plus, USL a cerut Parlamentului revocarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.
Alegeri 2020
Alegeri 2020
Parteneri
x close