Antena 3 CNN Politică Verdictul la Legea Pensiilor, amânat cu o săptămână de Curtea Constituţională (VIDEO)

Verdictul la Legea Pensiilor, amânat cu o săptămână de Curtea Constituţională (VIDEO)

Verdictul la Legea Pensiilor, amânat cu o săptămână de Curtea Constituţională (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Sep 2010   •   08:19

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat cu o săptămână verdictul pentru Legea Pensiilor, acesta urmând să fie anunţat miercurea viitoare la ora 9.00. Magistraţii susţin că au nevoie de mai mult timp pentru ?studierea problemelor ce fac obiectul celor două sesizări". Atât liberalii cât şi social-democraţii au contestat modul în care a fost votată Legea Pensiilor, în urmă cu două săptămâni.

Imaginile din Camera Deputaţilor au arătat foarte clar că în sală nu se aflau mai mult de 80 de parlamentari, dar Roberta Anastase a numărat mult mai multe voturi.

Verdictul la Legea Pensiilor, amânat

Contestaţia depusă de PNL mai susţine că actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii sau dreptul la trai decent şi la pensie. Totodată, liberalii reclamă aplicarea greşită a articolului din Constituţie referitor la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi.

Şi PSD a contestat legea pe motiv că încalcă mai multe articole ale Constituţiei, printre care printre care garantarea dreptului la proprietate.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii prevede:

  • - punctul de pensie nu creşte la 45%
  • -vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi
  • - punctul de pensie rămâne la 732,5 lei

Dacă judecătorii Curţii Constituţionale constată că nu s-au respectat procedurile parlamentare, atunci ar urma să se repete votul în Camera Deputaţilor. Dacă se constată necostituţionalitatea unor articole din lege atunci acestea trebuie rediscutate şi modificate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close