Antena 3 CNN Politică Victor Ponta a anunţat că vizitele sale anunţate la Paris şi Berlin nu vor avea loc mai devreme de 29 iulie

Victor Ponta a anunţat că vizitele sale anunţate la Paris şi Berlin nu vor avea loc mai devreme de 29 iulie

Victor Ponta a anunţat că vizitele sale anunţate la Paris şi Berlin nu vor avea loc mai devreme de 29 iulie
Sursa foto: Foto: INTACT Images
14 Iul 2012   •   20:02

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că vizitele sale anunţate la Paris şi Berlin nu vor avea loc mai devreme de referendumul din 29 iulie, însă ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, a declarat că nu ştie despre o solicitare a primului-ministru pentru o vizită la Berlin.
   
"Până pe 29 (iulie n.r.) stăm acasă. Merg doar la Chişinău că avem nişte proiecte foarte importante de făcut. După 29... (e posibil n.r.)", a declarat Ponta sâmbătă seara, la recepţia organizată de Ambasada franceză la Bucureşti, de Ziua Naţională a Franţei, el fiind întrebat de jurnalişti când va efectua vizitele anunţate la Paris şi Berlin.
   
Pe de altă parte, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, prezent şi el la recepţie,  a declarat jurnaliştilor că nu ştie în acest moment despre o solicitare din partea premierului Ponta de a efectua o vizită la Berlin. "Nu ştiu despre vreo cerere a premierului pentru a merge în Germania în acest moment", a afirmat Mettenheim.
   
De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat şi el jurnaliştilor, cu ocazia evenimentului de la Ambasada Franţei, că vizitele lui Ponta la Paris şi Berlin au rămas pe agendă, însă "stabilirea unui orar este mai dificilă".
   
"Vor fi cu siguranţă, dar este greu de stabilit data (...) Pot să spun că ele au rămas pe agendă. Evident, stabilirea unui orar este mai dificilă. Ia timp, inevitabil. Ştiţi bine că şi doamna Merkel a fost plecată în Indonezia, de pildă. Dar, ele rămân pe agendă, fireşte (...) Au fost anunţate pentru că acesta era orizontul. Se poate anunţa şi este normal să se anunţe cetăţenilor ţării ce fac demnitarii, ce contacte au în vizor. Este foarte normal", a spus Marga, făcând referire la vizita efectuată săptămâna trecută în Indonezia de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
   
Totodată, ministrul Marga a arătat că în relaţia cu Germania a fost în discuţie venirea ministrului de Externe de la Berlin, Guido Westerwelle, într-o vizită la Bucureşi la începutul lui septembrie, însă sigură este vizita sa în Germania pe 17 octombrie.
   
"Dacă chiar mă întrebaţi, trebuie să vă spun că aceste lucruri se iau în etape. Urmează să avem o discuţie cu domnul ministru Westerwelle. Era în discuţie şi venirea dânsului, la începutul lui septembrie, la Bucureşti. Este o chestiune care depinde de orar. Suntem în discuţii, dacă vreţi, şi în legătură cu proiectul european pe care ministrul W şi grupul celor 11 cum se numeşte el, l-a pus în discuţie. În mod sigur, la această oră putem spune că în 17 octombrie va fi vizita oficială a ministrului de externe român la Berlin", a explicat Marga.
   
El a mai arătat că vizita la Paris a premierului Ponta ar putea avea loc "mai repede", însă şi aceasta este "în discuţie".
   
"Cu Parisul eu cred că va fi mai repede, dar este în discuţie. Multe lucruri sunt în discuţie", a mai spus şeful diplomaţiei.
   
Premierul Victor Ponta a declarat pe 6 iulie, după votul din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, că va avea o serie de vizite la Paris, Berlin şi la Bruxelles pentru a explica situaţia din România.
   
"Mă voi duce şi voi da răspunsuri la toate acuzaţiile pe care PDL, prin Partidul Popular European din care fac parte, le-au adus României în ansamblu. Dacă există o singură ordonanţă, o singură lege care va fi considerată de către partenerii noştri europeni ca fiind neconformă cu standardele europene, sunt gata, consultându-mă cu preşedintele interimar, să luăm măsuri imediate de îndreptare", a asigurat Ponta.
   
El a efectuat miercuri şi joi o vizită la Bruxelles unde a avut întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. De asemenea, Ponta a fost însoţit de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, care a avut o întrevedere cu comisarul european pentru justiţie şi libertăţi fundamentale, Viviane Reding.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close