Antena 3 Politică Victor Ponta, la Guvern: Îl sprijin pe Sorin Grindeanu cu orice risc politic. A trecut un test mafiot

Victor Ponta, la Guvern: Îl sprijin pe Sorin Grindeanu cu orice risc politic. A trecut un test mafiot

16 Iun 2017   •   19:27
Victor Ponta, la Guvern: Îl sprijin pe Sorin Grindeanu cu orice risc politic. A trecut un test mafiot

Victor Ponta a revenit oficial la Palatul Victoria. Nu în scaunul de premier pe care l-a părăsit, prin demisie, în noiembrie 2015, ci în funcția de secretar-general al Guvernului Grindeanu, pentru a-i da de fapt o mână de ajutor lui Sorin Grindeanu în războiul cu Liviu Dragnea.

Ponta a susținut vineri seara și prima sa conferință de presă în calitate de Secretar General al Guvernului. 

Principalele declarații: 

"Nu mă așteptam și nici nu-mi doream să ne revedem în acest loc. Dar suntem într-o situație anormală. Premierul mi-a propus ieri să revin în echipa domniei sale și am spus imediat "Da", deși nu mă aflam în țară pentru că eu cred că Sorin Grindeanu merită sprijin. Funcția asta nu era ceea ce aveam în planul de carieră, dar nu cred că e cazul de orgolii, trebuie să asigurăm funcționarea Guvernului pentru binele cetățenilor. Nu e guvernul unui partid, ci al cetățenilor României.

Domnul Grindeanu este un om onest din Banat. În ultimele zile am văzut un premier puternic, cu o viziune pentru viitorul României, dar și pentru viitorul PSD. Sunt dispus să-l ajut. Cu toate riscurile politice.

E vorba de o perioadă de timp limită. Vrem să ținem pe linia de plutire activitatea de guvernare care a fost torpilată de domnul Dragnea. Dacă moțiunea de cenzură inițiată de PSD nu va întruni numărul de voturi, vă dați seama că va fi o misiune pe o perioadă mai lungă. Dacă moțiunea de cenzură, pe care cred că mulți parlamentari PSD nu o vor vota,  va trece, atunci domnul Grindeanu va asigura interimatul. Și vă amintesc că au fost interimate și de trei luni.

Domnul Grindeanu a trecut un test mafiot, cu amenințări, cu așa-zise dezvăluiri, cu propuneri bănoase. Din această seară ne-am apucat de treabă, în această seară nu se stinge lumina. 

Sub conducerea domnului Dragnea, venit din PD, PSD își exclude în două zile consecutive doi premieri. Pe domnul Năstase nu l-a mai reprimit. În rest, nu vreau să mai vorbesc despre politica la Guvern. Nu aș vrea să semănăm cu Partidul Socialist din Franța care a câștigat cu 50% și a ajuns la 10%. 

Eu știu de demisiile doamnei Shhaideh și doamnei Carmen Dan pe care le-am trimis domnului Iohannis. Pe ceilalți miniștri îi aștept la serviciu, luni, pentru cele 15 zile legale. Cele două doamne nu vor mai fi în funcție după ce președintele aprobă propunerile. 

Eram în altă țară cu soția mea și am părăsit-o pentru domnul Grindeanu. Dar soția mea fiind din Timișoara, mi-a dat voie.

Vom discuta cu parlamentarii PSD pentru a le spune să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Cu mine toată lumea din PSD vorbește frumos. 

Chiar îi cunosc pe miniștrii ALDE, am o părere foarte bună despre ei. 

Nu se poate face moțiune de cenzură care să se voteze miercuri. 3+5= 8 zile, domnul Grindeanu trebuie să asigure guvernarea cel puțin două-trei săptămâni de acum încolo.

Nu am vorbit cu liderul PSD, Liviu Dragnea, din luna februarie, de când nu a mai avut dorință, putință să vorbească cu mine.

Am lucrat cu cei de la UDMR în diverse situații. Cred că niciun PSD nu trebuie să ceară altui partid să-și rezolve bătălia politică internă. 

Cu siguranță pot să confirm un lucru, că premierul a vorbit cu președintele, pentru că nu trimiți propuneri înainte să-l întrebi. Domnul prim-ministru înainte de a trimite propuneri, sigur că a vorbit cu el. 

Orice ministru care nu-și îndeplinește atribuțiile răspunde civil, penal și contravențional". 

Cum a fost numit Ponta șef la SGG

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, publicată vineri în Monitorul Oficial. 

Printr-o decizie anterioară, publicată tot vineri, premierul i-a delegat atribuţiile de secretar general al Guvernului lui Alexandru Mihai Ghigiu, în locul lui Mihai Busuioc. 

"Având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru aparatul de lucru al Guvernului, cu modificări prin Legea nr. 198/2013, constatat conform Adresei înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţiei. (...) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Alexandru-Mihai Ghigiu, secretar de stat, exercită atribuţiile secretarului general al Guvernului, pentru asigurarea conducerii instituţiei, până la eliberarea, respectiv numirea conducătorului Secretariatului General al Guvernului, în condiţiile legii", precizează decizia publicată în Monitorul Oficial. 

Ulterior, a fost emisă o altă decizie, prin care a fost eliberat din funcţie Mihai Busuioc şi numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, Victor Ponta. 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close