Antena 3 CNN Politică Viorica Dăncilă, avertisment pentru Guvernul Orban: „Trebuie să vină cu o serie de măsuri pe termen scurt”

Viorica Dăncilă, avertisment pentru Guvernul Orban: „Trebuie să vină cu o serie de măsuri pe termen scurt”

Fostul premier Viorica Dăncilă a lansat un avertisment Guvernului Orban căruia îi cere o serie de măsuri pe termen scurt.

Viorica Dăncilă, avertisment pentru Guvernul Orban: „Trebuie să vină cu o serie de măsuri pe termen scurt”
19 Mar 2020   •   15:00

Fosta șefă a Executivului îi reproșează actualului guvern faptul că acționează individualist.

„Guvernul României trebuie să vină cu un plan concret de măsuri pe termen scurt, mediu și lung în contextul epidemiei de coronavirus, astfel încât să protejeze sănătatea cetățenilor și să ajute economia aflată deja în criză. Până acum au fost doar reacții la provocări imediate, dar n-a fost expusă o viziune clară și convingătoare. Avem deocamdată un guvern care acționează individualist, în loc să analizeze și să preia idei din surse diverse – de la celelalte partide, de la sindicate, patronate sau bune practici ale altor state.

În același timp, trebuie spus că România a pierdut timp prețios din momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a anunțat clar, pe 29 ianuarie, că întreaga lume trebuie să fie în stare de alertă și să ia măsuri ferme împotriva coronavirusului. De ce a trebuit să treacă o lună și jumătate pentru mobilizare - și aceea insuficientă, așa cum se vede? Ludovic Orban și PNL erau ocupați cu declanșarea anticipatelor și cu discursuri despre „greaua moștenire”, în loc să se ocupe cu achiziționarea echipamentelor medicale și a testelor pentru coronavirus sau de măsuri organizatorice de pregătire în județe.

Actualii guvernanți trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să ia măsuri rapide și curajoase, care să țină sub control epidemia și să combată susținut dificultățile cu care se confruntă economia.

Trebuie organizată o testare mai amplă a persoanelor suspecte sau aflate în situații de risc, trebuie gestionată mai bine carantina, trebuie măsuri și resurse suplimentare pentru protejarea medicilor și cadrelor medicale. Pentru cetățeni trebuie plafonate prețurile alimentelor de bază, înghețate tarifele la utilități, suspendată plata ratelor bancare, prelungit șomajul pentru cei a căror perioadă de șomaj se încheie în aceste zile sau săptămâni. E nevoie urgentă de un amplu pachet financiar-fiscal pentru companiile din domeniile cele mai lovite (transporturi, alimentație publică, turism, industria auto), dar și de discuții la nivelul Uniunii Europene pentru suplimentări de fonduri și realocări financiare care să ajute la combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus.

Trebuie de asemenea creat un grup de lucru format din specialiști, din foști miniștri pe domeniile importante, din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare și ai partenerilor sociali ai guvernului, astfel încât societatea ca întreg să fie implicată în efortul de a depăși criza. Nu e timpul competiției, ci e vremea colaborării în fața unei provocări cu care România nu s-a mai confruntat de la Revoluție încoace.

Le solicit guvernanților să-i implice în acțiune pe toți cei dornici să ajute și să facă echipă cu toți cei care pot contribui la rezolvarea situației. Dacă nu vor înțelege acest lucru, guvernanții actuali vor adăuga la criza din sănătate și la criza economică încă o criză: criza de încredere!”, scrie Viorica Dăncilă pe pagina sa de Facebook.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close