Antena 3 Politică Vlad Voiculescu, despre cifrele măsluite: Nu e exclus ca diferența în raportarea morților COVID să fie de ordinul miilor

Vlad Voiculescu, despre cifrele măsluite: Nu e exclus ca diferența în raportarea morților COVID să fie de ordinul miilor

de Georgiana Adam    |    16 Apr 2021   •   22:10
Vlad Voiculescu, despre cifrele măsluite: Nu e exclus ca diferența în raportarea morților COVID să fie de ordinul miilor Hepta

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a afirmat, vineri seară, că nu are dovezi care să ateste raportarea eronată a morților de COVID-19, însă diferența între datele raportate poate fi „de ordinul miilor.

Întrebat despre câte mii de cazuri este vorba, fostul ministrul nu a dorit să lanseze o cifră.

Voiculescu a explicat că morții se raporteaza prin intermediul a două platforme diferite: platforma INSP și platforma Ministerului Sănătății, ambele sub coordonarea miisterului de Interne.

"O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă", a declarat ministrul demis, la Digi24.

"Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24. 

"Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. (…) Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close