Antena 3 CNN Politică Vlad Voiculescu: Nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu

Vlad Voiculescu: Nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu

Vlad Voiculescu a declarat, luni, că nu există niciun conflict între el și Florin Cîțu. Declarația vine după ce premierul a anunțat că a trimis Corpul de control la Ministerul Sănătății pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.

Vlad Voiculescu: Nu există niciun conflict între mine și premierul Florin Cîțu
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    08 Mar 2021   •   14:54

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale: Transparența deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu”, a declarat Vlad Voiculescu.

”Nu o să mă opresc acum”

Ministrul Sănătății ține să precizeze că „transparență nu este negociabilă”.

„Am deschis ușa cabinetului de ministru și am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparență atunci când eram în societatea civilă și, mai apoi, din opoziție.

Am cerut transparență atunci când guvernul ne mințea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la . Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde. Nu o să mă opresc acum.

”Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb”

Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb - în măsura în care pot. Transparența și democrația sunt inseparabile.

România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale - , al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare.

România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate , ca să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public.

De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.Transparență nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred”, a adăugat Voiculescu.

El cere să i se aducă la cunoștiință sursa sesizării: „În spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce”, conchide ministrul Sănătății.

„Am avut o discuție cu șeful Corpului de Control, în această dimineață, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislația, avizele dacă au fost luate... Este vorba despre publicarea unor informații de care țin mai multe instituții atunci, natural, trebuia să existe și avizul acelor instituții”, afirma premierul Florin Cîțu, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu Florin Cîțu
Parteneri
Florin Călinescu îşi anunţă candidatura la preşedinţia României
x close