Antena 3 CNN Politică Vot la Cameră: Guvernul Boc va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Vot la Cameră: Guvernul Boc va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Vot la Cameră: Guvernul Boc va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare
22 Iun 2010   •   12:54

Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în domeniile stabilite de Constituţie, inclusiv în privinţa rectificărilor bugetare. Deputaţii au votat pe articole proiectul de  lege în acest sens, votul final urmând să fie exprimat joi. Acest proiect de lege a fost deja adoptat de Senat, Camera având competenţă decizională.
Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare cuprinde şase domenii: finanţe şi economie, agricultură, transporturi, admnistraţie publică şi interne, justiţie şi prorogarea, respectiv modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.


Procedura de dezbatere nu a fost lipsită de criticile Opoziţiei. Viceliderul grupului parlamentar al PNL Eugen Nicolăescu a acuzat, de la tribună, faptul că "este deja o obişnuinţă ca la sfârşitul fiecărei sesiuni parlamentare Guvernul să dorească pe perioada vacanţei parlamentare de vară sau de iarnă să aibă abilitare să poată emită ordonanţe simple pe domeniile pe care Constituţia i le acordă".


"La acest proiect de lege avem o problemă importantă, pe care o ridic la dezbateri generale. Ştim că Guvernul doreşte, ca de obicei, să facă rectificări ale bugetului, numai că la articolul 1, punctele 4 şi 5 din raport, la finanţe şi economie, vedem trecute referiri la rectificarea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2010. Cred că nu putem accepta şi adopta un asemenea act normativ, pentru că legea care este în vigoare, legea responsabilităţii fiscale, nu este pusă în aplicare şi ca atare nu se poate face o rectificare bugetară", a  susţinut Nicolăescu.


Secretarul de stat Gheorghe Gherghina i-a replicat arătând că "legea responsabilităţii fiscale prevede că rectificarea se poate face începând din semestrul II", după ce se cunosc realizările pe semestrul I, menţionând că rectificarea este propusă pentru lunile iulie-august, cu respectarea legii responsabilităţii ficale, dar şi ţinând cont de punctele de vedere ale Consiliului Fiscal.


"Sperăm să avem Consiliul Fiscal, ca să poată vedea exact propunerile pe care Guvernul le va formula prin această rectificare şi promitem şi vă rugăm să ne lăsaţi aceste puncte în raport, că vom respecta atât Legea 69, cât şi consultarea consiliului cu sprijinul dumneavoastră, că suntem convinşi că acesta va fi numit până la terminarea sesiunii, ca să intrăm în termenul legal", a spus Gherghina.


Deputatul PSD Anghel Stanciu   a imputat  la rândul său Guvernului că, pe tot parcursul sesiunii parlamentarii s-a "cam şomat", în sensul că s-au primit puţine iniţiative de la Palatul Victoria pentru îndeplinirea programului de guvernare, dar foarte multe ordonanţe.


"Au fost în schimb multe ordonanţe, şi nu puţine, cele care nu au respectat prevederile Constituţiei. Al doilea motiv este că această lege de abilitare cuprinde, într-adevăr, punctul 3, rectificarea bugetului de stat pe 2010 şi, punctul 5, referitor la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2010. Aceste rectificări - şi cred că distinsul domn ministru Gherghina putea să ne spună, dar cred că vor fi sigur negative şi vor avea în special în atenţie cele două puncte cu care PSD nu este şi nu va fi de acord - reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi, respectiv, cu 15% a pensiilor. De aceea, şi noi credem că aceste puncte ar trebui scoase de pe ordinea de zi, iar, dacă nu vor fi scoase, PSD va vota împotriva lor", a spus deputatul social-democrat.


În replică, secretarul de stat Valentin Iliescu a precizat că numărul de ordonanţe de urgenţă în 2010 este cu mult mai mic decât cel din 2009 şi 2008.


Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close