Antena 3 CNN Politică Voturile maghiarilor ar putea decide viitorul preşedinte al României

Voturile maghiarilor ar putea decide viitorul preşedinte al României

Voturile maghiarilor ar putea decide viitorul preşedinte al României
31 Ian 2009   •   09:49
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Candidaţii pentru prezidenţiale vor trebui să includă, în premieră, în platforma program cu care se vor prezenta în faţa electoratului şi o serie de promisiuni pentru comunitatea maghiară. Cum UDMR dă semne că nu este dispus să susţină un candidat pentru Preşedinţie, cele şase procente ale etniei maghiare ar putea face jocurile pentru Cotroceni în cazul în care în turul întâi a alegerilor se va înregistra o luptă strânsă între primi doi candidaţi. Candidatul care va veni cu promisiuni credibile pentru maghiari şi UDMR, ar putea să-şi asigure scaunul prezidenţial chiar din primul tur. Deocamdată, actualul preşedinte Traian Băsescu are un uşor avans în domeniu, prin vizitele şi interesul manifestat pentru zona Har-Cov, dar şi prin cooptarea unor reprezentanţi UDMR în structurile prezidenţiale şi guvernamentale.
2009 ar putea aduce pentru UDMR două premiere: nici un candidat prezidenţiabil la alegerile din toamnă şi nici un post de prefect la nivelul administraţiilor judeţene. Venirea cu un candidat pentru Cotroceni nu mai este considerată rentabilă de către liderii UDMR, în condiţiile decalării alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale. Până în prezent, Uniunea arunca un candidat în lupta pentru fotoliul de preşedinte numai pentru a trage după el voturile comunităţii maghiare spre propria listă cu candidaţi parlamentari.
Momentan, formaţiunea politică condusă de Marko Bela nu a luat nici o decizie în acest sens, udemeriştii fiind mai interesaţi de întocmirea strategiei pentru alegerile europarlamentare din primăvară. Surse din Uniune susţin însă că este puţin probabil ca la Congresul din aprilie-mai să se decidă desemnarea unui candidat la preşedinţie.
"Până acum, candidatul la Preşedinţie ajuta la campania pentru alegerile parlamentare, amplificînd mesajul de campanie către alegători. Odată cu separarea alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale nu mai există această motivaţie. Este posibil să sprijinim un candidat al unui alt partid sau să recomandăm alegătorilor, aşa cum am mai şi făcut înainte, să voteze cum le dictează propria conştiinţă? au declarat pentru Antena3.ro sursele citate.
Un calcul similar a făcut Uniunea şi când s-a pus problema suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate. La aceea vreme, liderul UDMR Marko Bela arăta că sunt şanse minime ca formaţiunea să-şi desemneze un candidat pentru Preşedinţie, de vreme ce acestea nu mai au loc simultan cu alegerile parlamentare.
Viitorii candidaţi la Cotroceni vor trebui să caute bine în jobenul cu promisiuni pentru a veni cu o ofertă electorală credibilă în schimbul captării voturilor acestei etnii. Actualul preşedinte, Traian Băsescu, are deja un avantaj în acest domeniu, fiind singurul şef de stat de după 1989 care a manifestat interes, mai mult sau mai puţin calculat, pentru problemele comunităţii maghiare. Desele descinderi realizate în zona Har-Cov, discuţiile purtate atât cu UDMR, cât şi cu radicalii politici maghiari, înfiinţarea unui post de consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor şi desemnarea în acest post a fostului senator UDMR, Peter Eckstein Kovacs, pot reprezenta atu-uri care îşi vor dovedi eficienţa în planul luptei electorale din toamnă.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close