Antena 3 CNN Politică Zgonea, despre proiectul Roşia Montană: Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlament fără să ne documentăm

Zgonea, despre proiectul Roşia Montană: Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlament fără să ne documentăm

Zgonea, despre proiectul Roşia Montană: Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlament fără să ne documentăm
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Sep 2013   •   19:43
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Alba-Iulia, după discuţii avute cu autorităţile din judeţ, că Preşedintele CJ Alba, dar şi prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul privind Roşia Montană, care ar aduce fonduri importante la bugetul local.
 
"Mulţumesc conducerii Consiliului Judeţean şi Prefecturii pentru briefingul făcut azi. Am discutat cu domnul preşedinte avantajele şi domnia sa susţine ferm acest proiect, ca şi prefectul şi subprefectul judeţului Alba", a spus Zgonea, conform Mediafax.
 
El a arătat că numai din autorizaţie Consiliul Judeţean ar încasa 11 milioane de dolari, în timp ce 70 de milioane de lei ar fi alocaţi reabilitării zonei Roşia Montană de la ministerul Culturii.
 
"Numai din autorizaţie le intră 11 milioane de dolari. Vă daţi seama ce bani ar însemna pentru Consiliul Judeţean Alba. 70 de milioane sunt numai reabilitarea Roşia Montană şi localităţile din jur pe protecţia cerută de către obligaţiile legislative ale Ministerului Culturii pentru a păstra această zonă din punct de vedere arheologic", a spus Zgonea.
 
El a arătat că întreprinde o vizită la Alba şi, ulterior, va merge la Roşia Montană pentru a se documenta la faţa locului. "Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlament fără să ne documentăm, fără să avem o documentare la faţa locului. Duminică fac deplasarea la Roşia Montană, e important pentru orice parlamentar să fim documentaţi", a spus Zgonea.
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că trebuie rezolvate problemele care sunt în zonele foste miniere unde şomajul e mult ai ridicat decât cota de 7%, cât are judeţul Alba.
 
"Eu cred că o familie de mineri, care provine din acea zonă, trebuie să aibă un loc de muncă, vor să-şi ducă copilul la şcoală. Dar, pe de altă parte, sunt preocupat şi de o securitate ecologică a zonei respective şi trebuie să recunoaştem aceste lucru. Am credinţa că membrii Comisiei speciale vor fi în stare să aducă consens între cei care susţin proiectul şi cei care se opun şi cer condiţii speciale de protecţie a mediului", a spus Zgonea.
 
Zgonea, despre decizia PNL privind Roşia Montană: PSD şi PNL au responsabilităţi împreună
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a mai declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, comentând decizia PNL de a vota în Parlament împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană, luată înaintea dezbaterilor, că PSD şi PNL au candidat sub sigla USL şi au responsabilităţi împreună.
 
"Ăsta este rolul nostru ca parlamentari: să ne batem în cunoştinţă de cauză, cu argumente pro şi contra, dar să promovăm un proiect de lege. Că este de respingere, că este de aprobare, dar să promovăm şi să ne asumăm aceste responsabilităţi care nu sunt individuale. Am candidat sub USL şi avem responsabilităţi împreună pentru a aduce România acolo unde merită să fie", a spus Zgonea.
 
El a precizat că fiecare parlamentar trebuie să voteze cu propria conştiinţă, dar a arătat că nu trebuie în niciun fel copiat modelul parlamentarilor din perioada Guvernului Emil Boc, care luat decizii din bancă, fără a vota pro sau contra.
 
"Eu personal nu cred că trebuie să copiem modelul pe care foştii colegi, sub conducerea fostului prim-minsitru Boc îl foloseau, aceea de a lua decizii stând singuri în bancă, fără a vota pro sau contra. Eu cred că azi nicun parlamentar nu trebuie să ia o decizie emoţională. E important pentru noi să fim conştienţi că avem obligaţii internaţionale, că am câştigat alegerile ca să le dăm oamenilor un loc de muncă, să le asigurăm un viitor", a spus Zgonea.
 
El a arătat că, pe de alt parte, trebuie să fie ascultată şi vocea acelora care sunt nemulţumiţi şi sunt împotriva proiectului.
 
"Am promis că vom face un altfel de Parlament şi obligaţia noastră începe de aici, adică să votăm altfel decât cum votau cei de la PDL. Au pierdut cu un scor ruşinos tocmai pentru că au uitat că e important să-i asculţi pe toţi înainte de a-ţi exprima votul", a spus Zgonea.
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close