Antena 3 CNN Politică Zi crucială pentru Justiţie. Tudorel Toader răspunde acuzațiilor aduse de opoziție: „Nu trebuie să se mai moară în închisori”

Zi crucială pentru Justiţie. Tudorel Toader răspunde acuzațiilor aduse de opoziție: „Nu trebuie să se mai moară în închisori”

Zi crucială pentru Justiţie. Tudorel Toader răspunde acuzațiilor aduse de opoziție: „Nu trebuie să se mai moară în închisori”
30 Oct 2018   •   17:44

Update: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, face apel la normalitate marţi, în Parlament, unde a fost citită moţiunea simplă împotriva sa, depusă de USR şi PNL. 

„Mesajul pe care vreau să îl transmit prin activitățile pe care le desfășurăm este acela de revenire la normalitate în actul de înfăptuire al Justiției. Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetățean care să îți fie trimis în judecată, să stea în pușcărie și apoi să fie achitat. Vă rog pe dumneavoastră, autorii moțiunii să spuneți dacă 2-3.000 de euro compensează suferinţa morală? Revenirea la normalitate înseamnă să așezăm competențele jurisdicționale. Revenirea la normalitate înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a făcut referire și la formularea moțiunii simple. „A încercat să facă o evaluare spunând același lucru în 20 de puncte. A făcut referire de cel puțin trei ori la sistemul sovietic. Am văzut că în moțiune de nota 4, nu s-a spus și care a fost și sistemul. Este o evaluare politică a dumneavoastă, a autorilor moțiunii. Cel care te evaluează trebuie să fie cel puțin în grad egal profesional cu tine. Eu știu că domnul deputat știe conținutul, proprietatea afirmațiilor făcute. Înțeleg cât de importante sunt protecția, libertatea de exprimare a opiniilor politice, libertatea care îți permite să spui orice și oricât, chiar și adevăruri. Ați mai spus că niciun politician condamnat penal definitiv nu a acceptat că a greșit. Pentru multele erori, achitări, ați văzut sau am văzut vreun procuror sau judecător care să spună: da, am greșit că l-am trimis în judecată sau că l-am condamnat și a stat nevinovat în pușcărie? Categoric nu. Nu vă doresc așa ceva!”

Update: În Plenul Parlamentului, cei de la USR au citit textul moțiunii. „Este timpul să fiți evaluat dumneavoastră. Am concluzionat că sunteți un ministru de nota 4. Mai spuneați: Justiția nu trebuie să fie bună sau ea, ea trebuie să fie corectă?”, spuneStelian Ion, deputat USR.

Știrea inițială

Zi crucială pentru Justiţie. Încep dezbaterile în Parlament pe tema moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei, moţiune care va decide dacă Tudorel Toader rămâne sau nu în Guvern. 

Moţiunea simplă a fost iniţiată de PNL şi USR și a fost intitulată “Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”.

Aceștia îl acuză, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a „abandonat Justiţia în mâna infractorilor” şi „a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţe de partid”.

Ministrul Justiţiei a anunțat că marți va publica documentul de clasare a unui dosar penal al preşedintelui Klaus Iohannis, rezoluţie care se regăseşte în dosarul de candidatură a procurorului general Augustin Lazăr. 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close