Antena 3 CNN Politică Comisia Juridică a Senatului a aprobat respingerea Ordonanței 13

Comisia Juridică a Senatului a aprobat respingerea Ordonanței 13

Comisia Juridică a Senatului a aprobat respingerea Ordonanței 13
20 Feb 2017   •   13:22

UPDATE: Comisia juridică a întocmit, luni, în unanimitate, un raport de admitere cu două amendamente privind proiectul de lege referitor la OUG 13/2017, abrogată prin OUG 14/2017, modificându-se atât titlul, cât şi articolul unic al proiectului în sensul respingerii actului normativ.

Senatorii jurişti au adoptat în unanimitate amendamentul susţinut de senatorul USR George Dircă, potrivit căruia "se modifică titlul în Lege pentru respingerea OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală". Acest amendament a fost propus de către Ministerul Justiţiei în cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Comisiei pentru constituţionalitate a Senatului şi asumat de senatorul USR.

Comisia juridică a respins însă, prin votul majorităţii, amendamentul lui George Dircă care viza modificarea articolului unic al proiectului de lege în articolul 1, având următorul cuprins: "se respinge OUG 13/2017 (...), care a fost abrogată de OUG 14/2017".

"Este redundant să spunem că OUG 13 a fost abrogată, e ca şi cum nu ar fi de notorietate că OUG 14 a fost publicată în Monitorul Oficial", a explicat social-democratul Şerban Nicolae, preşedintele comisiei.

El a formulat, în numele grupului PSD, un amendament care modifică articolul unic în sensul că "se respinge OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală".

Amendamentul propus de Şerban Nicolae a fost aprobat cu şapte voturi 'pentru' şi patru abţineri.

Știre inițială

Zi plină în Parlamentul României. Controversata Ordonanţă 13 intră astăzi în dezbaterea comisiei juridice de la Senat.

Proiectul de aprobare a legii va primi cel mai probabil aviz negativ: majoritatea PSD - ALDE a anunţat deja că va da vot de respingere.

Legea de respingere a ordonanţei 13 ar putea ajunge tot astăzi la vot în plenul Senatului, după care va merge la Camera Deputaţilor, decizională în acest caz.

Totodată, ordonanţa de urgenţă 14, de abrogare a OUG 13, intră în dezbatere la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor şi, conform procedurilor, cel mai probabil va fi votată mâine.

Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogată OUG 13, a fost votată săptămâna trecută de Senat, iar acum intră în procedură legislativă în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Şedinţa Comisiei juridice va începe la ora 15.00.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a avut o discuţie premergătoare, în urma căreia s-a decis ca luni sau marţi să aibă loc şi votul final în plen.

„Voi solicita Biroului Permanent ca luni să lucrăm în paralel cu plenul, în aşa fel încât plenul să se poată pronunţa luni sau marţi pe ordonanţa 14, să o aprobe”, afirma preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, potrivit news.ro.

OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, a fost aprobată marţea trecută, în unanimitate, de Senat. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: parlament Senat comisia juridica dezbatere
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close